طبقه بندی مورفوکلیماتیک خندق های استان کرمانشاه

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1057867
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 168
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

مجید صوفی

خسرو شهبازی

رامین بیدل

محمد قیطوری

یحیی پرویزی

چکیده

علیرغم گستردگی و اهمیت فرسایش خندقی در عرصه های طبیعی و کشاورزی، تاکنون طرح تحقیقاتی جامعی در خصوص بررسی، شناسایی و طبقه بندی خندق های استان کرمانشاه صورت نپذیرفته است. لذا تحقیق حاضر با این هدف و در راستای شناخت خصوصیات مورفولوژیک خندق ها و تعیین توزیع مکانی و اقلیمی این پدیده در استان تدوین گردیده است. برای این مهم ابتدا با جمع آوری اطلاعات از مراجع ذیربط و نیز با استفاده از عکسهای هوایی ‮‭20000:1‬ و ‮‭50000:1‬ مناطق عمدتا خندقی استان مشخص و سپس این اطلاعات با استفاده از عملیات میدانی تصحیح گردید. محدوده های اقلیمی مناطق خندقی استان با استفاده از نقشه های موجود و بر اساس روش دومارتن اصلاح شده مشخص شد. سپس در هراقلیم دو منطقه خندقی به عنوان هدف مشخص و در هریک از آنها یک خندق معرف و دو تکرار شناسایی و با عملیات میدانی و بازدید صحرایی شناسنامه این خندق ها تکمیل گردید. در این شناسنامه مشخصات مورفومتریک هر خندق ثبت گردید. این مشخصات شامل طول، پلان عمومی و موقعیت جغرافیای مشخصات خندق در سر هدکت و در فواصل ،‮‭50 25‬ و ‮‭75‬ درصد از راس بود. ضمنا نمونه گیری از خاک در مقاطع فوق انجام و در آزمایشگاه برخی مشخصات فیزیکی و شیمیایی خاک که از نظر تیوریک با فرسایش مرتبط هستند تعیین گردید. نتایج اجرای طرح نشان داد که خندق های استان عمدتا در اراضی تیپ تپه ها و دشت های دامنه ای وجود دارند. خندق های موجود در تیپ دشت های دامنه ای عمدتا با مقطع ذوزنقه ای بوده و پلان عمومی بیشتر آنها پنجه ای و پروفیل راس خندق عمدتا عمودی است. عامل اصلی توسعه خندق ها در این تیپ اراضی، فرسایش پذیری خاک، شدت بارندگی و نوع کاربری اراضی است. در تیپ تپه ها، مقطع عمده خندق ها ‭V ‬شکل و پلان عمومی موازی و پنجه ای است و راس خندق عمدتا مایل و منتهی به رخنمونهای سنگی است. عامل اصلی گسترش این خندق ها فرسایش پذیری خاک، و تخریب پوشش گیاهی، ونیروی ثقل و لغزش دیواره ها است. بیشترین توزیع خندق های استان در سازندهای تبخیری گروه فارس است. همچنین نتایج این تحقیق نشان داده که ‮‭16/65‬ درصد از کل استان را مناطق خندقی تشکیل می دهد که در هشت اقلیم استان شامل نیمه خشک سرد،خشک بیابانی معتدل،مرطوب سرد ، نیمه خشک معتدل، خیلی مرطوب سرد، نیمه مرطوب سرد، مرطوب معتدل و خشک بیابانی گرم واقع شده اند. واژه های کلیدی:خندق، اقلیم، مورفوکلیماتیک، طبقه بندی، ایجاد خندق،کرمانشاه.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.