ارزیابی تحمل به خشکی آخر فصل در ارقام و لاین های امیدبخش جو در استان بوشهر

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1057020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 152
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

نرجس کازرانی

محمدتقی فصیحی

مرتضی پوزش

قاسم خیاطی

محمد باقری

چکیده

استان بوشهر با میانگین بارش سالیانه ‮‭250‬ میلی متر از مناطق خشک کشور محسوب می شود لذا با توجه به خشکسالی های اخیر میانگین بارش کمتر از میزان یاد شده می باشد. به منظور شناسایی ‮‭20‬ ژنوتیپ از ارقام و لاین های متحمل به خشکی آخر فصل و بررسی صفات مطلوب و ارتباط آنها با عملکرد در ارقام ولاین امید بخش در دو شرایط شامل قطع آبیاری بعد از %‮‭50‬ گلدهی و آبیاری کامل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی بطور جداگانه و هرکدام با 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر - برازجان در پاییزسال ‮‭89‬ به مدت دو سال زراعی اجرا شد. هر ژنوتیپ درشش خط به طول 4 متر و فاصله بین ردیف ‮‭30‬ سانتی مترکشت شد. برای ایجاد تنش خشکی، آبیاری در یکی از آزمایش ها از مرحله سنبله دهی تا زمان برداشت محصول قطع شد. در هر دو آزمایش 7 صفت مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه واریانس مرکب عملکرد دانه دو شرایط نشان داد که اختلاف معنی داری(1و%5) برای اثر سال ا ژنوتیپ و اثر سال ا تنش و بدون تنشا ژنوتیپ وجود دارد. مقایسه میانگین عملکرد دانه به روش آزمون چند دامنه ای دانکن نشان دادکه لاین های شماره ،2 ،‮‭7 13‬ به ترتیب با ،‮‭5558‬ ،‮‭4776 4931‬ کیلوگرم در هکتار در کلاس ‭A ‬برای شرایط نرمال، لاین های شماره ،‮‭16 2‬،‮‭15‬ به ترتیب با ،‮‭3601‬ ،‮‭3415 3462‬ کیلو گرم درهکتاردر رتبه های اول تا سوم در شرایط کم آبیاری بودند. بنابراین لاین های شماره 2(‮‭1-13‬‭-MBD-‬‮‭6-85‬)، ‮‭13‬‭(ABYT-W-‬‮‭15-1‬) 7،‭(MB-‬‮‭14-83‬)، ‮‭15‬‭(ABYT-W) ‬و ‮‭16‬(‮‭1-9‬‭-ABYT-W) ‬بیشترین عملکرد دانه را در هردو شرایط داشتند و برای آزمایش های به زراعی و تحقیقی تطبیقی معرفی وپیشنهاد می شوند. واژه های کلیدی: لاین های امید بخش جو، تنش خشکی، عملکرد دانه جو

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.