بررسی و مقایسه عملکرد لاین های امیدبخش گندم نان بهاره با ارقام و لاین های رایج در شرایط زارع مازندران

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1056465
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 210
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

محمدصادق خاوری نژاد

احمد فدایی

صدیقه زیادلو

بهمن نادری

عیسی ایلالی

چکیده

این بررسی به منظور مطالعه و مقایسه عملکرد چهار لاین پیشرفته گندم بهاره از آزمایش یکنواخت سراسری سال ‮‭89‬ شامل ‮‭89-19‬‭-N-‬‮‭6-89‬ ‭N-‬‮‭8-89‬، ‭N-‬‮‭12-89‬، Nبا ارقام شاهد گنبد و مروارید و لاین شانگهای انجام گرفته است. علاوه بر مقایسات عملکرد، تحمل به بیماری های رایج هر یک از ژنوتیپها در دو مکان نکا و فریم با شرایط متفاوت آب و هوایی نیز برآورد گردیده است. از آنجا که در منطقه کوهستانی فریم، گندم یک ماه زودتر از منطقه دشت نکا کشت می گردد لذا آزمایش در دو زمان متفاوت با 3 تکرار و درسطح ‮‭12‬ متر مربع کاشته شده است. یادداشت برداری های زراعی شامل ارتفاع بوته، دوره گلدهی، دوره رسیدن در طول دوره داشت انجام و پس از برداشت، عملکرد هر کرت در هر مکان توزین و پس از مشخص نمودن وزن هزار دانه، بترتیب برای هر مکان و دو مکان، تجزیه واریانس ساده و مرکب صورت پذیرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که ژنوتیپ ها تفاوت معنی داری را در سطح %1 و %5 بترتیب در نکا و فریم از خود نشان داده اند. در تجزیه مرکب نیز اثر ساده ژنوتیپ و اثر متقابل مکان در ژنوتیپ در سطح %1 معنی دار گردید. با استفاده ار مقایسه میانگین به روش دانکن مشخص گردید که لاین ‮‭89- 8‬‭-N ‬در منطقه بالا دست فریم و لاین ‮‭89-12‬‭-N ‬در منطقه دشت نکا نسبت به شاهد برتری عملکرد داشته اند که جهت طرح تحقیقی ترویجی در سال ‮‭92-93‬ در نظر گرفته شدند. واژه های کلیدی: گندم نان، تجزیه مرکب ، بیماری های گندم ، شرایط زارع، ‭Onfarm conditions

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.