ارزیابی تحمل ژرم پلاسم کنجد بانک ژن گیاهی ملی ایران نسبت به تنش خشکی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1055317
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 233
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

محمد عباسعلی

امیر غریب عشقی

مهران غیبی

مجیدرضا کیانی فریز

هما منوچهری

حمیدرضا فنایی

جمال الدین پورپیغمبر

علی حمزه نژاد

فرناز شریعتی

حمید اخوان

حسین عبدا...پور

عباس نبی لو

محمد خواجه دار

غلامحسین علی غلام رضایی

حسین حسین زاده

عبدالناصر مهدی پور

علی اصغر اردکانی

داود محمدآبادی

محمدعلی سلیمانی

چکیده

کم آبی و اراضی خشک از مهمترین عوامل محدود کننده تولید است. بررسی گیاهانی که بومی این مناطق و سازگار با آن میباشند از اهمیت بالایی برخوردار است. تعداد ‮‭12‬ نمونه کنجد به همراه یک شاهد محلی، در دو آزمایش جداگانه بلوک کامل تصادفی در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. اعمال تنش در آزمایش تحت تنش به صورت قطع آب در مرحله ‮‭3-4‬ برگی صورت گرفت. نمونه ها در کرج، اصفهان، مشهد، زابل و مغان کشت شدند. در مراحل مختلف فنولوژیک گیاه، براساس دستورالعمل ارزیابی ‭IPGRI‬، یادداشت برداری از تعدادی صفات کمی صورت پذیرفت، مانند تعداد روز تا گلدهی و کپسول دهی، تعداد کپسول در گیاه و تعداد دانه در کپسول و عملکرد تک بوته. تجزیه واریانس انجام شد و شاخص های تحمل و حساسیت تعیین شدند. نتایج نشان داد که از نظر شاخص های تحمل و حساسیت رفتار نمونه ها در نقاط مختلف متفاوت بوده است. بطور کلی نمونه های ‮‭166‬-،‮‭78-229 78‬ و ‮‭78-400‬ در نقاط متفاوت به شکل مشترک در دو محل یا بیش تر مناسب ترین نمونه ها از نظر شاخص های تحمل بیش تر یا حساسیت کم تر شناخته شدند. در شرایط تنش بین عملکرد و تعداد کپسول در بوته همبستگی معنی دار برآورد شد. در آزمایش شرایط تنش رطوبتی، تفاوت میزان عملکرد نمونه ها معنی دار شدند. در اکثر نقاط، در شرایط تنش خشکی تعداد کپسول که جز مهم عملکردی است را تحت تاثیر قرار داد و نمونه ها از این نظر رفتارهای متفاوتی را نشان دادند. واژه های کلیدی: کنجد، خشکی، ژرم پلاسم، بانک ژن

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.