بررسی و مقایسه کارآیی هفت حشره کش شیمیایی و بیولوژیک در کنترل بید گوجه فرنگی ‭Tuta absoluta(Meyrick)‬

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1054526
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 224
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

محمدتقی توحیدی

نصرت ا ملکی

شهلا باقری

فتحعلی نوری

فرزاد جلیلیان

حجت ا یاری

علیرضا محمدی

چکیده

بید گوجه فرنگی‭(Tuta absoluta) ‬یکی از آفات جدید و مهم گوجه فرنگی در ایران است. با توجه به توانایی بالقوه این آفت در طغیان جمعیت و ایجاد خسارت شدید، کنترل شیمیایی یکی از اجزای اصلی مدیریت آن در شرایط طغیانی خواهد بود. لذا در این بررسی کارایی 7 حشره کش همراه با شاهد در سطح مزرعه در منطقه کوزران استان کرمانشاه علیه این آفت مورد آزمایش قرار گرفت. حشره کشها شامل اسپینوساد (اپتیما %‮‭20‬ ‭WG) ‬با غلظت ‮‭0/5‬ در هزار، پیریدالیل (‮‭5/0‬ (%‮‭50‬ ‭EC ‬در هزار، آزادیراکتین (%‮‭15.0‬ ‭EC ) ‬یک در هزار، ایندوکساکارب ‮‭5/0‬ %‮‭15‬ ‭SC ‬درهزار، ‭Bt (‬بایولپ 2 ‭(WP ‬در هزار، استامی پراید (‮‭5/0‬ (%‮‭20‬ ‭SP ‬در هزار و دیفلوبنزورون (‮‭5/0‬ (%‮‭25‬ ‭WP‬در هزار بودند. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار طی یک سال زراعی اجرا شد. بر اساس نتایج حاصله بهترین کارآیی مربوط به حشره کش اسپینوساد ) اپیتیما ) بود که 5 ، ‮‭10‬ و ‮‭15‬ روز بعد از سمپاشی به ترتیب ‮‭87‬/،‮‭66/37 58‬ و ‮‭81/67‬ درصد تلفات در لاروها مشاهده گردید. تیمارهای پیریدالیل به ترتیب با ‮‭55/00‬ ، ‮‭57/50‬ و ‮‭67/50‬ درصد و ایندوکساکارب به ترتیب با ‮‭55/00‬ ، ‮‭52/50‬ و ‮‭65/00‬ درصد در رده بعدی قرار داشتند. تیمارهای آزادیراکتین ، ‭Bt ‬و استامی پراید دارای تاثیری بین ‮‭10‬ تا ‮‭44‬ درصد بودند. بر اساس نتایج بدست آمده علی رغم وجود جمعیت نسبی آفت در مزارع ولی میزان خسارت آن زیاد نمیباشد و اختلاف معنی داری بین تیمارها وجود ندارد.به همین دلیل و با توجه به مزایای کاربرد ترکیبات بیولوژیک خصوصا عدم تاثیر سو بر محیط زیست و دشمنان طبیعی آفات، کاربرد آنان در مدیریت کنترل آفت در شرایطی که آفت حالت طغیانی ندارد در ارجحیت میباشد و کاربرد سموم شیمیایی فقط در شرایط طغیانی توصیه میشود. واژههای کلیدی: بیدگوجه فرنگی، حشرهکشهای شیمیایی و غیرشیمیایی، گوجه فرنگی

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.