بهبود تحمل به تنش خشکی در یونجه ‭(Medicago sativa L.) ‬با استفاده از زیولیت طبیعی‭(Clinoptilolite)‬

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1054416
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 183
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

محمدعلی مفیدیان

علی مقدم

چکیده

به منظور ارزیابی مصرف زیولیت طبیعی کلینوپتیلولیت بر صرفه جویی مصرف آب در یونجه، آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه ‮‭400‬ هکتاری موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج به مدت دو سال اجرا شد. در این آزمایش 4 سطح تیمار آبیاری (آبیاری پس از ،‮‭100 70‬ ، ‮‭130‬ و ‮‭160‬ میلیمتر تبخیر تجمعی از سطح تشت تبخیر کلاس ‭A) ‬و 3 سطح مصرف زیولیت ( ،‮‭10 5‬ و ‮‭15‬ تن در هکتار) و عدم مصرف زیولیت (شاهد) مورد ارزیابی قرار گرفت. شامل 6 خط کاشت به طول 6 متر بود. زیولیت هر تیمار با محاسبه در هر کرت به مساحت ‮‭18‬ متر مربع بر حسب کیلو، قبل از کاشت داده شد. روش آبیاری با استفاده از لوله های دریچه دار با فاصله دریچه ‮‭75‬ سانتیمتر بود به طوری که برای هر کرت 2 دریچه استفاده شد. سال اول به عنوان سال استقرار گیاهچه های جوان بود. نتایح دو ساله نشان داد بین سطوح عامل آبیاری و سال از نظر صفات ارتفاع بوته در زمان برداشت، تعداد گره در ساقه، تعداد ساقه در مترمربع، عملکرد علوفه تر و خشک به ترتیب در سطح احتمال 5 و 1 درصد تفاوت معنی دار بود. تیمارمصرف زیولیت ‮‭10‬ تن درهکتار با ‮‭70‬ میلیمتر تبخیر بیشترین مقدار عملکرد علوفه تر به میزان ‮‭34/20‬ تن در هکتاررا نشان داد. از نظر عملکرد علوفه خشک تیمار مصرف ‮‭10‬ تن زیولیت در هکتار به همراه ‮‭100‬ میلیمتر تبخیر با ‮‭11/17‬ تن در هکتار بیشترین مقدار را دارا بود. صفات کیفیت علوفه نیز اندازه گیری شد که تیمارهای مصرف 5 تن زیولیت در هکتار به همراه ‮‭100‬ میلیمتر تبخیر و مصرف ‮‭10‬ تن زیولیت در هکتار به همراه ‮‭70‬ میلیمتر تبخیر به ترتیب با ‮‭17/38‬ و ‮‭17/13‬ درصد بیشترین پروتیین خام را داشتند. همچنین میزان صرفه جویی در مصرف آب، کاهش عملکرد علوفه و کارایی مصرف آب در تیمارهای آبیاری اندازه گیری شد. واژه های کلیدی: زیولیت طبیعی، کلینوپتیلولیت، مصرف آب و یونجه.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.