اثرات اسانس شیرین بیان بر عملکرد فراسنجه های فیزیولوژیک و متابولیک در جوجه های گوشتی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1053868
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 343
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

اکبر یعقوبفر

ژاله میرعبدالباقی

عبداله حسینی

هوشنگ لطف الهیان

علیرضا آقاشاهی

مرتضی رضایی

سیروس نوروزی

احمد میرهادی

حمیدرضا سید آبادی

قاسم مقصود نژاد

سهرابی شهاب

قاسملو وحید

چکیده

این تحقیق به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف اسانس گیاه دارویی شیرین بیان‭(Glycyrrhiza glabra) ‬به عنوان جایگزین آنتی بیوتیک بر عملکرد،کیفیت گوشت، جمعیت میکروبی سکوم، صفات خونی و حساسیت به آسیت در جوجه های گوشتی انجام شد. برای انجام این آزمایش از ‮‭625‬ قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه آرین، در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار (‮‭200‬ و ‮‭400‬ میلی گرم بر کیلوگرم اسانس شیرین بیان، آنتی بیوتیک، پروبیوتیک و شاهد) و پنج تکرار استفاده شد. نتایج نشان داد که پرندگانی با جیره حاوی میزان‮‭200‬ میلی گرم در کیلو گرم اسانس شیرین بیان تغذیه شدند، افزایش وزن ، مصرف خوراک و ضریب تبدیل بهتری داشتند (‮‭0/05‬ ‭P< ). ‬اثر تیمارهای آزمایشی بر بازده لاشه و وزن نسبی اندامهای داخلی بدن معنی دار نبود. استفاده از سطوح مختلف اسانس شیرین بیان در جیره، غلضت مالون دی آلدهید را در گوشت ران را کاهش داد. (‮‭0/05‬‭P< ). ‬ظرفیت نگهداری آب در گوشت پرندگان تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. پرندگانی که در جیره خود آنتی بیوتیک دریافت کردند کمترین جمعیت لاکتو باسیل ها و ای کلای در مقایسه با سایر تیمارها در سکوم خود داشتند(‮‭0/05‬‭P< ). ‬با این حال جمعیت لاکتوباسیل ها در روده پرندگانی که اسانس شیرین بیان در یافت کردند تمایل به افزایش داشت. تفاوتی بین تعداد گلبول های سفید خون، هتروفیل، لنفوسیت، گلبول های قرمز خون، منوسیت، نسبت هتروفیل به لنفوسیت و هماتوکریت در پرندگان آزمایشی تیمارهای مختلف مشاهده نشد. اثرات سطوح مختلف اسانس شیرین بیان بر میزان ‭TG‬، ‭HDL ‬و ‭LDL ‬،کلسیم،فسفر،آلکالینفسفاتاز،آلبومین وآمیلازسرم معنی دارنبود. غلظت گلوبولینوپرتیینکلسرم در پرندگان تغذیه شده با جیره شاهدو یا جیره حاوی ‮‭200‬ میلیصگرم درکیلوگرم اسانس شیرین بیان بیشتر از سایر تیمارها بود(‮‭0/05‬‭P< ). ‬بررسی نتایج نشان می دهد اثر تیمارهای مختلف بر مقدار T3، T4، و نسبت بطن راست به کل بطن معنی دار بود(‮‭0/05‬‭P< ). ‬به طوریکه بیشترین غلظت T3، T4سرم و نسبت بطن راست به کل بطن مربوط به پرندگانی بود که با جیره حاوی ‮‭200‬ میلی گرم در کیلو گرم اسانس شیرین بیان تغذیه شدند(‮‭0/05‬‭P< ). ‬بیشترین و کمترین نسبت T4‭/T‬3 به ترتیب در پرندگان تغذیه شده باجیره حاوی ‮‭400‬ میلی گرم در کیلوگرم اسانس شیرین بیان و پرندگان جیره شاهد و جیره آنتی بیوتیک مشاهده شد(‮‭0/05‬‭P< ).‬کمترین نسبت وزن بطن راست به کل بطن مربوط به پرندگان گروه پروبیوتیک و جیره حاوی ‮‭400‬ میلی گرم در کیلوگرم) بود (‮‭0/05‬‭P< ). ‬با استفاده از نتایج بدست آمده اسانس شیرین بیان به میزان(‮‭200‬میلیصگرم درکیلوگرم) جایگزین مناسبی برای آنتیبیوتیک محرک رشد می باشد. کلمات کلیدی: آنتی بیوتیک، اسانس گیاه دارویی شیرین بیان‭(Glycyrrhiza glabra) ‬، کیفیت گوشت، جمعیت میکروبی وصفات خونی

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.