بررسی پارامترهای موثر بر پدیده مخروطی شدن آب در یک مخزن نمونه و ارائه راهکارهای مناسب جهت مقابله با آن

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: اولین همایش ملی فناوری های نوین در صنایع نفت و گاز
  • کد COI اختصاصی: IAUOOIL01_058
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2212
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین هادی قنوات

مهندسی مخازن هیدروبیوکربوری

چکیده

پدیده مخروطی شدن آب – گاز، بیانگر مکانیسم ورود آب موجود در بخشهای زیرین سازندهای نفتی یا گاز موجود در کلاهک گازی به چاههای تولید نفت می باشد. این پدیده تاثیر بسزایی در کاهش بهره دهی چاهها و به تبع آن کاهش میزان تخلیه و راندمان بازیافت کلی مخازن نفتی خواهد داشت. مخروطی شدن آب در چاههای نفتی یکی از مسائل و مشکلات اساسی است که بر تولید نهایی، افزایش هزینه های عملیاتی و بروز مشکلات زیست محیطی تاثیر فراوانی دارد. هنگامی که نیروی ویسکوز در جهت عمودی بر نیروی ثقلی غلبه می کند، سطوح تماس جابجا می شود و سبب بروز مخروطشدگی می گردد. معمولا این پدیده هنگامی رخ می دهد که دبی تولید بالایی به چاه تحمیل می شود. در این مقاله برخی از پارامترهای موثر بر پدیده مخروطی شدن از جمله اثر اختلاف دانسیته، اثر سبت و یسکوزیته، نسبت نفوذپذیری و دبی تولیدی که بر میزان تولید آب و نفت موثرند، مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از این بررسی ها نشان می دهند که افزایش اختلاف دانسیته، کاهش نسبت ویسکوزیته نفت به آب، کاهش نسبت نفوذپذیری و کاهش دبی تولیدی، سبب کاهش تولید آب می شوند. همچنین پیشنهاد می شود که در مطالعات بعدی بر روی پدیده مخروطی شدن آب، پارامترهای موثر بر ترشوندگی سنگ مخزن نیز بررسی شود.

کلیدواژه ها

مخروط شدگی، بهره دهی، تولید آب ،شبیه سازی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.