مطالعات خاکشناسی آبادان در کناره اروندرود (واحدهای عمرانی ‭KO1 ‬تا ‭KO5 ‬و ‭KQ1‬، ‭KQ5‬، ‭KQ8)‬

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1053542
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 346
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

فواد تاجیک

شهرام اشرفی

علیرضا حسن اقلی

چکیده

دشت رسوبی آبادان با خاک مطبق سنگین و آهکی و سطح ایستابی بالا، از سده های گذشته به روش پایدار جزر و مدی، آبیاری و زهکشی شده است. با کاهش کمیت و کیفیت آب رودخانه های جاری در منطقه و وقوع جنگ تحمیلی، مطالعات متعدد برای تبدیل این روش سنتی به روش های مدرن آبیاری و زهکشی از پنج دهه پیش آغاز شده و در بعضی نخلستان های منطقه، به اجرای سامانه های نوین آبیاری و زهکشی منجر شده است. این پژوهش، به عنوان مقدمه ای جهت بررسی وضعیت اراضی در نخیلات منطقه آبادان و ارایه پیشنهادهای اصلاحی مرتبط با مسایل آبیاری و زهکشی، در واحدهای عمرانی ‭KO ‬و ‭KQ ‬در کناره اروندرود طی سال های ‮‭1393‬ و ‮‭1394‬ به اجرا درآمد. به همین منظور، ‮‭16‬ سایت در منطقه، شناسایی و جایابی شد که در آنها با تشریح پروفیل خاک تا عمق دو متر و چاهک های تا عمق سه متر، نمونه برداری از لایه های شناسایی شده صورت گرفته و برای تعیین ویژگی های شیمیایی- فیزیکی خاک به آزمایشگاه ستاد موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی منتقل گردید. همچنین آزمایش های تعیین نفوذپذیری و هدایت هیدرولیک خاک در مجاورت پروفیل ها انجام پذیرفت. نتایج، نشانگر آن بوده است که خاک های آبادان همگون بوده و در گروه خاک های ‭Gleysols ‬طبقه بندی می شود. خاک های منطقه، دارای سه لایه متمایز می باشد. لایه قهوه ای رنگ اول با ضخامت کمتر از ‮‭80‬ سانتی متر، لایه سطحی و زنده خاک است که بسته به مدیریت اعمال شده، شرایط شور و سدیمی و هدایت هیدرولیک متفاوت دارد و در هر پروژه عمرانی و کشاورزی، نیازمند توجه ویژه است. لایه دوم با ضخامت کمتر از یک متر حاوی نشانه های شرایط اکسیداسیون و احیای ناشی از نوسان سطح ایستابی است و با وجود ترک های عمودی و وارفتگی در شرایط خیس مشخص می شود. ویژگی ها و رفتار این لایه و عمق آن، همواره محل اختلاف بوده و به عنوان جایگاه زهکشی، مناسب به نظر نمی رسد. لایه سوم دایما اشباع بوده و شرایط لایه خاکستری یا زیتونی رنگ ‭gley ‬بر آن حاکم است. با نگاهی جامع و با توجه به شرایط اقلیمی، اجتماعی، اقتصادی، منابع آب و خاک و برنامه های توسعه و آبادانی منطقه ؛ پیشنهاد موکد این مطالعه، اعمال دقت و ظرافت حداکثری برای هر عملیات عمرانی و کشاورزی از جمله تعیین کاربری، تسطیح، آبشویی، خاک ورزی، آبیاری، زهکشی، و مدیریت بهینه اراضی می باشد. انجام مطالعات تفصیلی ارزیابی قابلیت و تناسب اراضی با هدف مدیریت پایدار منابع آب و خاک و محیط زیست توصیه می گردد. واژه های کلیدی: آبادان، لایه بندی خاک، زهکشی، هدایت هیدرولیک، مدیریت اراضی

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.