ارزیابی کارایی طعمه ‭Bt ‬روی طوقه بر چغندرقند ‭Agrotis segetum‬

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1053262
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 302
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

حسین نوری

رسول مرزبان

عبدالامیر محیسنی

حسین رنجبر اقدم

مریم کلانتری

آرزو یوسفی

محمد رضا شصتی

کاظم زمانی

چکیده

چغندرقند ‭Beta vulgaris L. ‬یکی از محصولات مهم کشاورزی در ایران می باشد. این محصول مهم دارای حدود ‮‭169‬ گونه آفت بوده که آگروتیس (طوقه بر‭) Agrotis segetum ‬یکی از مهم ترین آفات آن محسوب می شود. این آفت گیاهانی نظیر پنبه، خیار، کدو، سیب زمینی، یونجه و آفتابگردان، ذرت و لوبیا را در ابتدای رویش مورد حمله قرار می دهد. لارو آگروتیس ابتدا از برگهای جوان تغذیه می کنند و از سن دوم به بعد از ناحیه طوقه چغندرقند تغذیه کرده و در نتیجه یک حفره نسبتا بزرگی در طوقه گیاه بوجود می آید که باعث قطع ریشه از ساقه و خشکیدن گیاه جوان می گردد. در این تحقیق کارآیی طعمه ‭Bt ‬تهیه شده به روش ‭Semisolid (‬فرمولاسیون اختصاصی بخش تحقیقات کنترل بیولوژیک) در مقایسه با روش های متداول (استفاده از محلول سموم فسفره) در استان های آذربایجان غربی و لرستان مورد بررسی قرار گرفت. در ابتدای فصل رشد (هفت روز پس از ظهور گیاهچه) تیمارهای: 1-دورسبان %‮‭8/40‬ ‭(EC ‬به میزان 2 لیتر در هکتار) 2-طعمه ‭Bt ‬با ترکیب 5 لیتر ‭Bt ‬تجاری (بایلوپ)، ‮‭50‬ لیتر آب و ‮‭100‬ کیلوگرم سبوس در هکتار) 3-محلول پاشی ‭Bt ‬تجاری (بایلوپ) به میزان سه در هزار، 4-طعمه ‭Bt ‬تهیه شده به روش ‭Semisolid ‬به میزان ‮‭100‬ کیلوگرم در هکتار 5-شاهد، در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 4 تکرار، در دو مرحله، هفت روز پس از ظهور گیاهچه و سپس ‮‭10‬ روز بعد در مزرعه اجرا گردید. در استان آذربایجان غربی نتایج تجزیه واریانس صفات زراعی مورد بررسی در مجموع دوسال، نشان داد که بیشترین میزان کاهش خسارت مربوط به تیمار طعمه ‭Bt Semisolid ‬بوده و بطور معنی دار از سایر تیمارها بهتر بود. در استان لرستان بر اساس نتایج تجزیه و تحلیل دادهصها در مجموع بررسی دوساله، کارآیی سم دورسبان و طعمه ‭Semisolid ‬نسبت به سایر تیمارها بهتر بود. واژه های کلیدی: چغندر قند، ‭Agrotis segetum‬، دورسبان، ‭Bt ‬و طعمه مسموم

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.