پایش عوامل کیفیت آب (عوامل زیستی و غیر زیستی) در تولید میگوی عاری از بیماری خاص

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1052689
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 358
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

حسین نگارستان

سهیلا امیدی

عبدالرسول مرزبانی

غلامحسین دلیرپور

بابک قائدنیا

ژیلا رنجبری

محمد جواد شعبانی

ابوالفضل سپهداری

حسن نظام آبادی

عبدالحمید ماهیانه

نوری نژاد

چکیده

به منظور اجتناب از خسارت های اقتصادی ناشی از میکروارگانیسم‎ها و یا تعدیل آن و همچنین افزایش کمیت و کیفیت تولید میگو در صنعت تکثیر و پرورش میگو، طرح کلان تولید میگوهای مولد عاری از بیماری های خاص در پژوهشکده میگوی کشور اجرا گردید. در راستای اهداف طرح و به منظور حفظ کیفیت مطلوب آب در طول دوره تکثیر و پرورش و همچنین اجتناب از ورود ناقلین عوامل بیماری زا به جمعیت مولدین در طول دوره مولدسازی، پروژه "پایش عوامل کیفیت آب (عوامل زیستی و غیر زیستی) در تولید میگوی عاری از بیماری خاص" به عنوان بخشی از طرح بهبود و پایش وضعیت بهداشتی، آلاینده‎ها و کیفیت آب، در ایستگاه تحقیقاتی بندرگاه اجرا گردید و در طول 9 مرحله مختلف تکثیر و پرورش (از آبان ماه 1391 تا شهریورماه 1393)، کیفیت آب به کمک اندازه گیری عوامل مختلف زیستی و غیرزیستی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق گویای آن است که میانگین دما، شوری و اسیدیته آب در طی دوره به ترتیب 5/29 درجه سانتی گراد، 5/31 گرم بر لیتر و 22/8 اندازه گیری و ثبت شده است. همچنین میانگین کل آمونیاک 23/0±90/1 میلی گرم بر لیتر و دامنه نوسانات آن 090/0 تا 12/6 میلی گرم بر لیتر، میانگین کل نیترات 08/0± 91/0 میلی گرم بر لیتر و دامنه نوسانات آن 016/0 تا 479/8 میلی گرم بر لیتر، میانگین کل نیتریت 02/0±55/0 میلی گرم بر لیتر و دامنه نوسانات آن 0055/0 تا 7540/3 میلی گرم بر لیتر، میانگین کل فسفات محلول 11/0±95/0 میلی گرم بر لیتر و دامنه نوسانات آن 049/0 تا 58/4 میلی گرم بر لیتر، میانگین کل سولفید 97/0± 21/7 میکروگرم بر لیتر و دامنه نوسانات آن 33/3 تا 27/17 میکروگرم بر لیتر، میانگین کل مواد معلق 19/4±05/65 میلی گرم بر لیتر و دامنه نوسانات آن 73/17 تا 17/214 میلی گرم بر لیتر و میانگین کل مواد محلول 15/1±36/37 گرم بر لیتر و دامنه نوسانات آن 77/34 تا 86/54 گرم بر لیتر، اندازه گیری و ثبت گردید. به طور کلی در طول اجرای این طرح، به ترتیب 17 و 11 گروه گونه از فیتوپلانکتون ها و زیوپلانکتون ها در آب ورودی از دریا قبل از فیلتراسیون، شناسایی و ثبت گردید. نتایج حاصل از بررسی نمونه های آب بعد از فیلتراسیون و در محیط پرورش میگو، گویای عدم وجود گروه گونه های شناسایی شده دریایی بود. مقایسه داده های فوق با مقادیر مجاز پیشنهادی در منابع مختلف برای پرورش مطلوب میگوی پاسفید غربی، گویای آن است که در طی 9 مرحله پرورش میگو از مرحله لاروی تا مولد، به غیر از مواردی محدود و در بازه زمانی کوتاه (قبل از تعویض آب)، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آب در دامنه مطلوب رشد و بازماندگی میگوی پا سفید غربی بوده است. به طورکلی یافته های فوق نشان می دهند که در روند تولید میگوی عاری از بیماری خاص، از مرحله لاروی تا مولد، مدیریت پرورش با انجام به موقع فیلتراسیون، ضد عفونی و تعویض منظم آب، قادر به حفظ کیفیت مطلوب آب، اجتناب از ورود زیوپلانکتون ها و شکوفایی فیتوپلانکتون ها بوده است. لذا کلیه دستورالعمل های به کار رفته به منظور حفظ کیفیت آب، ایمنی زیستی و تولید میگوی عاری از بیماری های خاص، مناسب می باشند.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.