مقایسه فنی و اقتصادی دو سیستم آبیاری قطره ای نواری (تیپ) و لوله های قطره چکان دار بر عملکرد توت فرنگی گلخانه ای

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1052437
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 197
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

پریسا شاهین رخسار

حسین دهﻘانی سانیج

زهرا مجیب حق قدم

محمدعلی داداشی گوابر

علی آجیلی لاهیجی

فاطمه حیدر نژاد

چکیده

با محدودیت منابع آبی در دنیا، کشت های گلخانه ای به دلیل افزایش بهره وری مصرف آب موردتوجه قرارگرفته است. استفاده از آبیاری قطره ای به عنوان روشی رایج در گلخانه ها مورداستفاده قرار می گیرد؛ اما تنوع سامانه آبیاری قطره ای موجب سردرگمی بهره برداران شده است. ازاین رو ارزیابی فنی و اقتصادی سامانه آبیاری و کودآبیاری می تواند به انتخاب سامانه مناسب منجر شود. در این مطالعه ارزیابی فنی و اقتصادی دو سامانه لوله های قطره چکان دار و آبیاری قطره ای نواری در گلخانه توت فرنگی شهرک گلخانه ای کیشستان واقع در شهرستان صومعه سرا در استان گیلان به صورت طرح کرت های خردشده در قالب بلوک های کامل تصادفی انجام شد. تیمارها شامل دو سامانه آبیاری قطره ای نواری (تیپ) و لوله های قطره چکان و دو سامانه تزریق کود (ونتوری و تانک کود) با سه تکرار بودند. نتایج نشان داد شاخص های ارزیابی به غیراز نمای معادله دبی- فشار در آبیاری قطره ای نواری بیشتر از لوله های قطره چکان است و از نظر آماری دارای اختلاف معنی دار می باشند. ولی اختلاف آماری معنی داری از نظر عملکرد و بهره وری آب (WP) بین دو سامانه موردبررسی مشاهده نشد. عملکرد سامانه آبیاری قطره ای نواری (تیپ) از نظر ضریب یکنواختی کود بهتر از آبیاری لوله های قطره چکان دار بود و عملکرد سامانه تزریق کود ونتوری از نظر آماری برتری معنی داری نسبت به تانک کود داشت. آبیاری قطره ای نواری (تیپ)، از نظر شاخص های سود به ازای هر واحد آب (BPD) و سود خالص به ازای هر واحد آب (NBPD) بر لوله های قطره چکان برتری یافت. مقدار ارزش حال خالص، نرخ بازده داخلی، نسبت منفعت به هزینه در آبیاری قطره ای نواری (تیپ) بیشتر از لوله های قطره چکان بود. مقدار عملکرد، تعداد و وزن میوه بازارپسند، قطر و ارتفاع میوه در آبیاری قطره ای نواری (تیپ) بیش تر از لوله های قطره چکان بود ولی اختلاف معنی داری از نظر مقدار شاخص شکل میوه و درصد مواد جامد محلول بین دو سامانه وجود نداشت. به طورکلی ارزیابی دو سامانه نشان داد آبیاری قطره ای نواری از نظر فنی برتر از لوله های قطره چکان ولی لوله های قطره چکان به دلیل عمر مفید بیشتر از نظر اقتصادی بر آبیاری قطره ای نواری ارجح است.کلیدواژه ها: ضریب یکنواختی توزیع، سیستم تزریق کود ونتوری، منفعت به هزینه، گلخانه، سود به ازای هر واحد آب و سود خالص به ازای هر واحد آب

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.