تعیین ارزش غذایی ارزن پادزهری(Panicum antidotale Retz.)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1052118
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 469
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

احمد بیطرف

محمد حسین بناکار

حسن فضایلی

مهدی شکوهمند

علی شفیع نادری

محمدرضا مفیدی

مهدی شیران تفتی

مرتضی رضایی

حسین محمدزاده

چکیده

هدف از انجام این پژوهش، تعیین ارزش غذایی ارزن پادزهری(Panicum antidotale Retz.) بود. در این آزمایش شمار 20 راس گوسفند نر بلوچی، با میانگین وزنی30/0±57/21 کیلوگرم، در چهار تیمار هر یک با پنج تکرار، درون 20 قفس هضمی با جیره هایی مرکب از علوفه هواخشک ارزن پادزهری و یونجه به ترتیب با نسبت های 0:100، 25:75 ، 50:50 و 75:25 درصد، پس از یک دوره تطبیق 14 روزه، تغذیه شدند. هر جیره سه بار در روز (ساعت های 8، 14 و18) بطورآزاد (در حدی که 5 تا 10 درصد از جیره به صورت باقیمانده یاپس آخور باقی بماند) به پنج دام در هر قفس در یک دوره زمانی هفت روزه تغذیه شد. در این دوره نمونه های پس آخور و مدفوع روزانه جمع آوری و در فریزر نگهداری شدند. مواد مغذی مدفوع، پس آخور و خوراک مصرفی (ماده خشک و ترکیبات مغذی شامل خاکسترخام، پروتیین خام، چربی خام، دیواره سلولی (NDF)، دیواره سلولی منهای همی سلولز (ADF)، کلسیم و فسفر) مورد اندازه گیری و آنالیز قرار گرفتند. قابلیت هضم مواد مغذی در کل دستگاه گوارش طبق روش تفاوت و رگرسیون برآورد شد. نتایج آزمایش نشان داد که به رغم متفاوت نبودن هضم پذیری پروتیین خام ، میزان هضم پذیری ماده خشک، چربی خام، فیبر خام،کلسیم و فسفر با یکدیگر تفاوت معنی داری داشتند (P< 0.05). با این وجود، در کل میزان هضم پذیری مواد مغذی ذکر شده تنها بین دو تیمار1 (نسبت 100 یونجه) و تیمار 2 (نسبت 75 یونجه: 25 ارزن پادزهری) تفاوت آماری نداشت (P> 0.05). لذا بر اساس نتایج بدست آمده می توان چنین نتیجه گیری نمود که بهترین سطح غذایی مورد استفاده ارزن پادزهری در تغذیه دام نشخوار کننده سطح خوراکی 25 درصد است.کلید واژه ها: ارزن پادزهری،Panicum antidotale Retz. ، قابلیت هضم ، گوسفند

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.