اثر کاتیون های Ca، NH4، Na، K روی توزیع گونه های عناصر سنگین درخاک های آلوده

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: همایش خاک، محیط زیست و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: SESDC_062
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 5097
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه محرمی

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه خاکشناسی دانشگاه بوعلی سینا همدان

محسن جلالی

دانشیار گروه خاکشناسی دانشگاه بوعلی سینا همدان

چکیده

آلودگی خا کها و محیط آبی با فلزات سنگین یک مشکل جدی و در حال گسترش است. ورود عناصر سنگین از طریق فعالیتهای انسانی باعث آلودگی بسیاری از خا کها شده بطوریکه شدت آلودگی در این خا کها یا بیش از حد طبیعی است و یا به زودی به آن حد خواهد رسید ( ۴). بررسی اشکال مختلف عناصر سنگین در خاک و تغییرات آن م یتواند ما را در شناخت وضعیت این عناصر در خاک و نهایتًا برنام هریزی صحیح برای کاهش مقدار جذب آنها به وسیله گیاه و آلودگی زنجیره غذایی انسان و حیوان و همچنین کاهش انتقال آنها به منابع آبی یار ی رساند ( ۱). حرکت عناصر به اشکال فیزیکو شیمیایی آنها در بین اجزای خاک مربوط م یشود. فلزات در اشکال شیمیایی مختلف، تحرک و قابلیت دسترسی متفاوت دارند. شومن ( ۱۹۸۵ ) با ارائه یک روش عصاره گیری مرحل های، عناصر سنگین خاک را در اشکال تبادلی، پیوند شده با مواد آلی، پیون د شده با اکسید منگنز، پیوند شده با اکسیدهای آهن ب یشکل و بلوری تعیین کرد ( ۸). تسای ( ۱۹۹۸ ) عناصر سنگین خاک را به شش جزء تبادلی، کربنات، اکسید منگنز، اکسید آهن، آلی و باقیمانده تقسیم کرد ( ۱۰ ). شومن ( ۱۹۹۸ ) بیان کرد اشکال محلول و تبادلی بیشترین حرکت را در خاک داشتند ( ۹). با توجه به ماهیت شدیدًا آهکی خا کهای ایران انتظار م یرود به دنبال ورود فلزات به خاک، به سرعت از میزان قابل استفاده بودن آنها کاسته شده و با گذشت زمان شکلهای محلول به شکلهایی با حلالیت کمتر تبدیل شوند ( ۲). از آنجایکه تاکنون اثر کاتیو نها بر روی جزءبندی عناصر سنگین بررسی نشده است، این تحقیق با هدف بررسی اثر کاتیو نهای Ca، NH4، Na، K بر توزیع گونه های عناصر سنگین در خا کهای آلوده صورت گرفت.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.