ارزیابی سازگاری برخی ارقام زردآلوی پیوند شده روی پایه های مختلف (فاز دوم)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1051306
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 220
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

حمید رهنمون

احمد بایبوردی

محمد محمدی پور

محمد طباطبایی

حسن مسلمی

چکیده

به منظور غلبه بر شرایط نامساعد محیطی و کاهش هزینه های تولید از طریق دستیابی به پاکوتاهی در درختان زردآلو، پروژه ایدر ایستگاه تحقیقات باغبانی سهند اجرا و فاز اول آن در سال 1389 به پایان رسید. فاز دوم این تحقیق بین سال های 1390 تا 1395 ادامه یافت و در مجموع 12 سال برای ارزیابی اثرات پایه های زردآلوی بذری (شاهد)، میروبالان بذری و میروبالان بذری با میانپایه سنت ژولیین Aروی عملکرد زایشی و رویشی ارقام اردوباد 90 و آیباتان، کلون های شصتمی یک، عسگرآباد و قرمز شاهرود و ژنوتیپ های امیدبخش تحت شماره های 190 و 390 صرف گردید. طرح آماری مورد استفاده بلوک های کامل تصادفی (RCB) با سه تکرار و هفت اصله درخت در هر کرت بود. نتایج نشان دادبین عملکرد رویشی و زایشی ترکیب های پیوندی (تیمارها) اختلاف معنی دار وجود دارد (p≤0.01).پایه میروبالان بذری و میانپایه سنت ژولیین A به غیر از کلون شصتمی یک با سایر پیوندک های زردآلو کاملا سازگار بودند. میانپایه سنت ژولیینAبه درجات مختلف شاخصه های رشد رویشی از جمله ارتفاع ترکیب های پیوندی را کاهش داد ولی بیشترین تاثیر آن با حداقل 30% کاهش ارتفاع روی ژنوتیپ امیدبخش 190 مشاهده گردید. کاهش عملکرد باردهی در واحد درخت این ترکیب پیوندی با افزایش معنی دار کارایی باردهی آن قابل جبران است. در این تحقیق همچنین یک همبستگی مثبت و معنی دار بین قطر پایه و ارتفاع ترکیب های پیوندی زردآلو به دست آمد (R2=0.68**). به استناد کل نتایج به دست آمده می توان پایه میروبالان بذری را جایگزین مناسبی برای پایه زردآلوی بذری بالاخص در شرایط خاک های سنگین و مرطوب به حساب آورد ولی با توجه به برخی موارد استثنایی لازم است از ارایه نسخه کلی برای تمام ارقام زردآلو پرهیز گردد. ضمن بهره مندی از مزایای این پایه، استفاده ترکیبی آن با میانپایه سنت ژولیین A می تواند القای پاکوتاهی و کاهش فواصل کاشت برخی ارقام زردآلو رادر پی داشته واز این طریق سهم قابل توجهی در کاهش هزینه های تولید ایفا نماید.کلمات کلیدیپاکوتاهی، ترکیب پایه پیوندی،عملکرد زایشی، کارایی باردهی، میانپایه

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.