مدیریت سوسک پوستخوار مدیترانه ای (اروپایی) کاج (Orthotomicus erosus)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1050896
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 398
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

غلامرضا صالحی جوزانی

حسین فرازمند

درنا سعادت

غلامرضا گل محمدی

چکیده

فضای سبز شهرها، ضمن زیبا سازی محیط شهری، در تعدیل آب و هوای شهر، ایجاد نشاط و شادابی شهروندان و ارایه مناظر زیبا اهمیت بسزایی دارند، همچنیناز جنبه های اقتصادی و اجتماعی نیز دارای ارزش بالایی هستند. از مهم ترین درختانی که در فضای سبز کاشته می شوند، می توان به کاج، سرو، چنار، نارون، بید، گونه های نخل، ارغوان، ابریشم، باران طلایی، ماگنولیای تابستانه، نویل، و تبریزی اشاره کرد که از بین آن ها کاج، نارون و چنار حدود 50 درصد از فضای سبز کشور را پوشش می دهند. یکی از مهمترین درختان مورد استفاده در زیباسازی فضای سبز شهرهای مختلف کشور، درختان کاج هستند. کاج ها (Pinus sp.) سوزنی برگانی از دسته مخروطیان هستند که دارای برگ های دایمی و همیشه سبز می باشند و در برابر باد و آب شور مقاومت نشان می دهند. کاج دارای گونه های فراوانی است که در کشور ما گونه های معروف آن شامل کاج تهران، کاج کاشفی، کاج جنگلی، کاج چتری و کاج سیاه هستند. تاکنون حدود 41 گونه آفت از روی درختان کاج در نقاط مختلف کشور (مناطق جنگلی و فضای سبز شهری) گزارش شده است. تغییرات شدید آب و هوایی اخیر در کشور مثل خشک سالی ها و افزایش دما، باعث شیوع برخی عوامل بیمارگر و آفات در سطح کشور شده است که از آن جمله می توان به شیوع سوسک های پوست خوار کاج اشاره نمود. سوسک پوست خوار غالب مشاهده شده در مناطق مختلف کشور از نوع سوسک پوست خوار مدیترانه ای (اروپایی) کاج با نام علمی Orthotomicus erosus است که علاوه بر خسارت مستقیم و از بین بردن درختان کاج (خسارت تا 80 درصد)، به عنوان ناقل بیماری های مختلف در گیاهان میزبان نیز عمل می کند. با توجه به اهمیت موضوع و خسارت های شدید وارده به کاج های فضای سبز شهری کشور و مخصوصا نواحی خشک مانند تهران و اصفهان، نشریه فنی حاضر که نتیجه تحقیقات سه ساله محققین پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی با همکاری محققین موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور و حمایت شهرداری اصفهان است، با هدف معرفی سوسک پوست خوار مدیترانه ای کاج و همچنین راهکارهای مدیریت و مبارزه موثر با آن تدوین شده است. در نشریه حاضر، مقدمه ای در خصوص سوسک پوستخوار مدیترانه ای کاج و چرخه زندگی آن، نحوه ایجاد خسارت و همچنین راه کارهای پیشگیری و مبارزه با آن ارایه شده است که برای کارشناسان گیاهپزشکی گیاهان منابع طبیعی و همچنین کارشناسان گیاهپزشکی سازمان فضای سبز شهرداری های کشور قابل استفاده و کاربرد می باشد

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.