ارزیابی ماندگاری و اثرات زیست محیطی سم ترفلان در آبیاری قطره ای زیر سطحی پسته

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1050770
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1911
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

بهمن یار قلی

مهدی اکبری

بهمن پناهی

نادر کوهی چله کران

محمد سعیدی

چکیده

استفاده از روش آبیاری قطره ای زیرسطحی به دلیل راندمان بالا در باغات پسته استان کرمان در سطح وسیعی رواج دارد. اما گرفتگی قطره چکان ها در اثر نفوذ ریشه گیاه، یک معضل بزرگ برای این نوع سیستم آبیاری محسوب می شود و برای رفع این مشکل، کشاورزان ناچار به استفاده از علف کش ترفلان می باشند. لیکن همواره نگرانی از احتمال نفوذ سم به منابع آب، خاک و محصول تولیدی وجود دارد. در این راستا پژوهشی با هدف ارزیابی رفتارسنجی علف کش ترفلان در محیط زیست در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی با سه تیمار (سن باغ، بافت و عمق خاک) و سه تکرار در باغات پسته شهرستان سیرجان استان کرمان صورت گرفت. از آب مصرفی، خاک و محصول پسته باغات مورد مطالعه، نمونه برداری و آزمایش به عمل آمد. تیمارهای عمق خاک (cm 50-0، 100-50 و 150-100)، سن باغ (3-2، 5-3 و10-5 سال) و بافت خاک (سنگین، متوسط و سبک)، همگی در سطح احتمال 1% بر میزان تجمع ترفلان در خاک اثر معنی دار داشتند. بیشترین تجمع ترفلان در خاک های سطحی (cm50-0)، بافت سنگین (خاک رسی) و باغ هایی با سن 10-5 سال مشاهده شد. نتایج نشان دادند که علف کش ترفلان به دلیل پایداری بالا در خاک و آبشویی بسیار پایین عمدتا در لایه های سطحی خاک باقی مانده و به لایه های زیرین و آبهای زیرزمینی نفوذ نکرده است. نتایج همچنین بیانگر بروز علایم ورود سم به منابع آب زیرزمینی دشت و محصول تولیدی در میزانی کمتر از حد تشخیص (ppb1/0) بوده و این موضوع با توجه به ملاحظات بهداشتی و زیست محیطی و صادراتی بودن محصول تولیدی حایز اهمیت است.واژه های کلیدی: آبیاری قطره ای زیر سطحی، سیرجان، سم ترفلان، پسته

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.