تهیه آزمایشگاهی واکسن سه ظرفیتی برعلیه لپتوسپیروزیس در سگ

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1050616
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 443
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

پژواک خاکی

سهیلا مرادی بیدهندی

کیوان تدین

رایناک قادری

سعید عطایی کچویی

عباس زارعی

لادن مخبر الصفا

سیمین السادات میر هاشمی

چکیده

لپتوسپیروز یک بیماری مهم مشترک بین اسنان و دام با انتشار جهانی است که توسط لپتوسپیرا های بیماریزا ایجاد می شود. عفونت بطور مستقیم یا غیر مستقیم توسط ادرار آلوده منتقل می شود. این بیماری در حال حاضر بعنوان یکی از بیماریهای مهم نوظهور در سگ مطرح می باشد. لپتوسپیروز در سگ بصورت حاد یا تحت حاد مشاهده می گردد. گاهی علایم کلینیکی در سگ مشاهده نمی گردد و حیوان به صورت ناقل باکتری را از طریق کلیه به محیط بیرون منتقل می کند و در چنین شرایطی سگ به عنوان مخزن مهم بیماری در جامعه می باشد. بنابر این محافظت و کنترل این بیماری در سگ از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف از اجرای این تحقیق بررسی ایمنی زایی واکسن غیر فعال سه ظرفیتی برعلیه لپتوسپیروزیس در سگ و هچنین بررسی طول مدت ایمنی زایی واکسن بود. در این تحقیق واکسن سه ظرفیتی غیر فعال تهیه گردید. در تهیه واکسن از سرووار های غیر فعال شده Leptospira interrogans serovars Canicola, Icterohaemorrhagiae and Griphotyphosa استفاده گردید. تعداد 100 قلاده مورد بررسی و واکسینه گردیدند. تمام سگ ها دو بار واکسینه گردیدند. جهت بررسی کارایی واکسن از آزمایش سرولوژیکی MAT و challenge استفاده گردید. یک گروه کنترل منفی بدون تجویز واکسن در کنار گروه واکسینه شده قرار داده شد. کلیه آزمایش های کنترلی از قبیل استریلیتی و بی ضرری انجام گردید. نتایج آزمایش MAT نشان داد که در بین 100 قلاده سگ مورد آزمایش 79 درصد و 100 درصد از قلاده سگ های مورد آزمایش به ترتیب بعد از واکسیناسیون اول و دوم دارای تیتر مثبت بودند. یک ماه بعد از واکسیناسیون دوم تیتر سرمی بین 100/1 تا 12800/1 مشاهده شد. در بین سرووارهای مورد آزمایش سرووار های Canicola و Icterohaemorrhagiae دارای تیتر سرمی بیشتر نسبت به بقیه بودند. در 72 قلاده سگ پاسخ سرولوژیکی نسبت به چهار سرووار لپتوسپیرا (هترولوگ) L.Serjo hardjo, L. Pomona, L. Autumnalis, L.Serjoe serjoe مشاهده شد. تیتر سرمی مشاهده شده در سگ های واکسینه شده تا یک سال باقی ماند. نتایج چالش نشان داد که در گروه سگ های واکسینه شده هیچگونه علایم بالینی مشاهده شد و هچنین از ادرار آنها باکتری جدا نگردید و PCR آنها نیز منفی گردید. در صورتیکه در گروه کنترل که واکسینه نشده بودند بیماری مشاهده شد و هم کشت و هم PCR آنها مثبت شد. نتایج این تحقیق نشان داد که واکسن تهیه شده غیر فعال سه ظرفیتی برعلیه لپتوسپیروزیس در سگ دارای کارایی مناسب و بالایی می باشد. پاسخ ایمنی ایجاد شده با این واکسن در سگ های مورد آزمایش تا یکسال باقی می ماند.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.