بررسی و انتخاب بوته ها و لاین های واجد صفات مطلوب در توده های دورگ، نسل های در حال تفکیک و ارزیابی مشاهده ای جو آبی در میاندوآب

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1050477
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 293
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

سلیمان محمدی

محمد رضایی

رحیم هوشیار

شهرام شیرعلیزاده

حقوردی فرمانی

حبیب اله قزوینی

چکیده

تفرق صفات از جمعیت منبع یا نسل دوم شروع شده و تا چندین نسل ادامه می یابد. در طی این مراحل نتاج با ترکیبات متنوع بین صفات پدری و مادری که ناشی از کراسینگ اور و نوترکیبی بوده ایجاد می شوند. با بررسی تک بوته ها در مراحل مختلف رویشی گیاه، تیپ های مطلوب و عاری از بیماری گزینش می شوند. این تحقیق مشتمل بر 133 توده F2 (105 شماره ارسالی از کرج و 28 شماره از تلاقی داخل ایستگاه)، 47 شماره F3، 34 شماره F4 و 33 شماره F5 از بوته های گزینش شده آزمایش سال 95-1394 بود که به روش شجره ای- بالک تغییر شکل یافته مورد بررسی قرار گرفتند. انتخاب در سه مرحله از نظر صفات مطلوب زراعی مانند ارتفاع بوته، اندازه سنبله، یکنواختی پنجه ها، در مرحله دوم از نظر مقاومت به بیماری ها و در مرحله سوم از نظر کیفیت بذر صورت گرفت. پس از بررسی های متعدد، تعداد 97 شماره F2، 44 شماره F3، 61 شماره F4 به نسل های بعدی منتقل و 12 شماره F5 برای ارزیابی در آزمایش خزانه مشاهده ای جهت کشت در ایستگاه های جلگه رخ، کرج و میاندوآب معرفی شدند.- در آزمایش ارزیابی مشاهده ا ی، تعداد 315 لاین حاصل از برنامه بررسی کرت های در حال تفکیک F5 ایستگاه های منطقه سرد که از لحاظ فنوتیپی به خلوص رسیده به همراه لاینهای انتخابی از آزمایشهای مرکز بین المللی ایکاردا، در کرتهای 6/3 مترمربعی کشت و به صورت مشاهدهای در مقایسه با 4 شاهد جلگه، بهمن، EBYTC-93-12و EBYTC -91-8 مورد مطالعه قرار گرفتند. پس از ارزیابی صفات مختلف و عملکرد دانه در مقایسه با ارقام شاهد، تعداد 99 لاین برتر جهت بررسی بیشتر در آزمایش مقایسه عملکرد مقدماتی سال 97-96 انتخاب شدند.کلمات کلیدی: ارزیابی مشاهده ای، توده های دورگ، جوآبی، عملکرد دانه، نسل های در حال تفکیک.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.