تاثیر پ هاش آب آبیاری بر اثربخشی کودهای شیمیایی و کنترل آفات و بیماری های سیب زمینی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1050014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 323
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

رحیم مطلبی فرد

هرمز سلطانی

عزیز باقری

محمود احمدی

عباسعلی قلی پور

جواد بشیری صفا

امیر حسن زمان میرآبادی

چکیده

برای بررسی تاثیر کاهش pH آب آبیاری بر رشد، عملکرد، جمعیت آفات و بیمارگرهای سیب زمینی، طرح آزمایشی به صورت استریپ پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه 3 تکرار انجام شد. pH آب آبیاری با 3 تیمار شامل pH آب ایستگاه (21/7)، 5/6 و 5/5 به عنوان کرت های افقی و مصرف کود ها به مقدار 100، 75 و 50 درصد توصیه کودی به عنوان کرت های عمودی در نظر گرفته -شد. کرت های افقی (سطوح pH آب آبیاری) از زمان وقوع پوشش کامل مزرعه تا گلدهی کامل و به -مدت حدود 35 روز اعمال شد. برای کاهش pH آب آبیاری از اسید سولفوریک استفاده شد. در زمان گلدهی کامل (بلافاصله بعد از اتمام اعمال سطوح pH آب آبیاری) صفات رویشی اندازه گیری و با تهیه نمونه برگی از گیاهان، غلظت عناصر غذایی اندازه گیری شد. در مراحل رشد سیب زمینی جمعیت آفات و شدت بیمارگرهای خاکزاد یادداشت برداری و ارزیابی صورت گرفت. پس از پایان دوره رشد، عملکرد و اجزای عملکرد سیب زمینی و غلظت عناصر غذایی غده اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که با کاهش توصیه کودی از 100 به 50 درصد، شاخص کلروفیل، طول ساقه و برگ، تعداد برگ، وزن تر و خشک بخش هوایی و عملکرد به ترتیب 34، 5، 18، 50، 25، 25 و 32 درصد کاهش یافتند (05/0> p). با کاهش pH آب آبیاری از 5/7 به 5/5، شاخص کلروفیل و طول برگ به ترتیب 10 و 29 درصد افزایش یافتند (05/0> p). اثرهای متقابل دو جانبه توصیه کودی و pH آب آبیاری از نظر شاخص کلروفیل، طول ساقه و طول برگ معنی دار و عمدتا از نوع هم افزایی بود. با کاهش توصیه کودی از 100 به 50 درصد غلظت فسفر برگ، مس، آهن و فسفر غده و فاکتور انتقال فسفر کاهش یافت (05/0> p). کاهش pH آب آبیاری تا 5/5 باعث افزایش 12، 7، 14 و 7 درصدی روی، منگنز و فسفر برگ، منگنز غده و کاهش 3 درصدی pH خاک شد (05/0> p). اثرهای متقابل دو جانبه توصیه کودی و pH آب آبیاری از نظر روی برگ و منگنز خاک معنی دار و عمدتا از نوع هم افزایی بود. اثر سطوح اسیدیته آب آبیاری و توصیه کودی بر تراکم جمعیت بید، زنجرک، کنه ترکستانی و تریپس و شدت و میزان آلودگی به بیماری ها اثر معنی دار نداشت ولی روی کاهش شدت و میزان آلودگی بوته ها به بیماری لکه موجی آلترناریایی در سطح پنج درصد، اختلاف معنی دار وجود داشت. واژه های کلیدی:پ هاش آب آبیاری، جمعیت آفات و بیمارگرها، سیب زمینی، عناصر غذایی

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.