ارزیابی کارایی علف کش کلومازون برای کنترل علف های هرز سویا

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1049723
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2659
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

کریم موسوی

پرویز شریفی زیوه

مرتضی نورعلیزاده

معصومه یونس آبادی

محمدحسین حیات الغیب

علیرضا ساوری نژاد

چکیده

آزمایش ارزیابی کارایی علف کش کلومازون (گلتازون) برای کنترل پیش رویشی علف های هرز مزارع سویا در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 9 تیمار و 4 تکرار طی سال 1396 در استان های اردبیل، گلستان و مازندران اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل 1، 2، 3 و 4) کاربرد پیش رویشی علف کش کلومازون به مقدار 0/4، 0/8، 1 و 1/2 لیتر در هکتار از ماده تجاری، 5) کاربرد پیش کاشت مخلوط با خاک علف کش تری فلورالین (ترفلان) به مقدار 2/5 لیتر در هکتار از ماده تجاری، 6) کاربرد پیش کاشت مخلوط با خاک علف کش اتال فلورالین (سونالان) به مقدار 3 لیتر در هکتار از ماده تجاری، 7) کاربرد پیش رویشی علف کش متری بیوزین (سنکور) به مقدار 0/6 کیلوگرم در هکتار از ماده تجاری، 8) کاربرد پیش رویشی مخلوط علف کش کلومازون به مقدار 0/4 لیتر در هکتار+علف کش متری بیوزین به مقدار 0/6 کیلوگرم در هکتار از ماده تجاری و (10) شاهد وجین دستی علف هرز بود. در آزمایش اردبیل اثرات گیاه سوزی علف کش های تری فلورالین و اتال فلورالین روی گیاه زراعی سویا مشاهده شد. علف کش کلومازون و مخلوط آن با علف کش متری بیوزین اثرات گیاه سوزی مشهود پایدار معنی داری روی گیاه زراعی سویا نداشت. در اردبیل کاربرد علف کش کلومازون به مقدار 1 و 1/2 لیتر در هکتار ضمن کاهش به ترتیب 95/3 و 87/7 درصد زیست توده کل علف های هرز در مقایسه با بخش های شاهد سم پاشی نشده، با تیمار وجین دستی تفاوت معنی داری نداشتند. کاربرد علف کش های تری فلورالین، اتال فلورالین و متری بیوزین به ترتیب کاهش 97/9، 93/7 و 90/1 درصد زیست توده کل علف های هرز را در مقایسه با بخش های شاهد سمپاشی نشده در پی داشتند. بر مبنای ارزیابی چشمی کارایی کنترلی همه تیمارهای علف کش به استثنای کاربرد علف کش کلومازون به مقدار 0/4 لیتر در هکتار در حد مطلوب و بسیار مطلوب بود. در گلستان کاربرد علف کش های متری بیوزین و مخلوط کلومازون+متری بیوزین موفق ترین تیمارهای علف کش از نظر کاهش تراکم علف های هرز بودند که کاهش 82 درصد تراکم علف های هرز در مقایسه با شاهد بدون کنترل علف های هرز را در پی داشتند. در مازندران از نظر کاهش زیست توده علف های هرز در مقایسه با بخش های سمپاشی نشده کارآمدترین تاثیر کنترلی به میزان 85/2 درصد به کاربرد علف کش تری فلورالین اختصاص داشت، که البته تیمارهای کاربرد مخلوط کلومازون+متری بیوزین با کارایی کنترلی 68/7 درصد و کاربرد علف کش متری بیوزین با کارایی کنترلی 68 درصد با آن تفاوت معنی داری نداشتند. بر اساس نتایج این آزمایش کاربرد علف کش کلومازون به میزان 0/8لیتر در هکتار برای کنترل پیش رویشی علف های هرز کشت سویا قابل توصیه است. کاربرد مخلوط علف کش های کلومازون (0/4 لیتر در هکتار و متری بیوزین (0/6 کیلوگرم در هکتار) برای کنترل علف های هرز مزارع سویا قابل استفاده است.کلمات کلیدی: سویا، علف کش، علف های هرز، کلومازون

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.