تعیین الزامات واکنش در برابر آتش برای مصالح در تصرف‌ها و فضاهای درمانی و عمومی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی
  • کد COI اختصاصی: R-1048433
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 280
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

سعید بختیاری

چکیده

برای طراحی و ساخت یک ساختمان خوب نیاز به در نظر گرفتن نیازها و الزامات مختلفی می‌باشد، به طوری که ایمنی و آسایش برای ساکنین در سطح مطلوبی فراهم گردیده و عمر اقتصادی ساختمان تضمین گردد. اتحادیه اروپا در سال 1988 مصوب نمود که کلیه مصالح و سیستم های ساختمانی در سطح اتحادیه باید از نظر پایداری سازه ای، ایمنی در برابر آتش‌سوزی‌، بهداشت، سلامتی و محیط زیست، ایمنی در زمان بهر‌ه‌‌برداری، حفاظت در برابر نوفه (آکوستیک) و حفظ انرژی و حرارت بررسی و گواهینامه فنی در یافت نمایند. یکی از جنبه‌های مهم طراحی ایمنی در برابر آتش برای ساختمان‌ها، شناخت رفتار مصالح و سیستم‌های ساختمانی در برابر آتش و پیش‌بینی رفتار آتش‌سوزی در ساختمان می‌باشد. بسیاری از مصالح و نازک کاری های جدید می توانند از نظر رفتار در برابر آتش و گسترش آتش‌سوزی در ساختمان خطر بالایی ایجاد نمایند. بخصوص مصالح پلیمری زیادی برای کاربردهای مختلف (مانند نازک کاری، تزئینات، عایق حرارتی، جاذب صدا و ...) وارد صنعت ساختمان شده که بسیاری از آنها قابلیت اشتعال بالایی دارند، مگر اینکه با مواد افزودنی مناسب، در حد کافی کندسوز شده باشند. انواع MDF، HDF، مصالح چوبی، PVC، موکت، نازک‌هاری‌های سلولزی، مصالح کامپوزیتی، پلی کربنات و ... از جمله این مصالح هستند. ‌بنابراین لازم است تا مقررات و استانداردهای ایمنی در برابر آتش توسعه یابند و جوانب ایمنی در برابر آتش در ساختمان‌ها رعایت شود. برای این منظور لازم است تا با استفاده از تحقیقات تجربی، رفتار مواد و مصالح مختلف در برابر آتش شناخته شود. رفتار مواد در برابر آتش باید به وسیله آزمایش های آتش تعیین و طبقه بندی شود و با وضع الزامات و مقررات مناسب، از کاربرد مصالح خطرناک در ساختمان و یا در فضاهایی که به ایمنی بیشتری نیاز است، جلوگیری شود. همچنین برای ساختمان های بزرگ باید با استفاده از نرم‌افزارهای مدرن امروزی، توسعه آتش‌سوزی در ساختمان‌ها را با سناریوهای مختلف مدل نمود تا بتوان طراحی مناسب ایمنی در برابر آتش در ساختمان‌ها را انجام داد. بیمارستان ها و فضاهای درمانی به علت شرایط خاص خود، باید از استانداردها و مشخصات بالایی از نظر ایمنی در برابر آتش برخوردار باشند. از جمله سیستم های ساختمانی و مصالح نازک کاری موجود در فضاهای مختلف بیمارستان باید از مشخصات فنی مناسب در برابر آتش برخوردار باشد. سطح ایمنی لازم برای مصالح و پارامترهای مؤثر بر آن مورد سوال بود. در این پروژه به تعیین الزامات واکنش در برابر آتش برای مصالح در تصرف ها و فضاهای مختلف درمانی پرداخته شده است. به این منظور پارامترهای واکنش در برابر آتش مصالح و تأثیر آنها در گسترش آتش سوزی مطالعه و ارائه گردیده است. روش های متداول طبقه بندی بررسی و مقایسه شد. الزامات واکنش در برابر آتش برای مصالح در تصرف ها و فضاهای مختلف بر اساس مقررات معتبر بین المللی مطالعه و اصول و فلسفه مربوط به آنها بررسی شد. نهایتاً الزمات واکنش در برابر آتش برای مصالح در تصرف ها و فضاهای مختلف و درمانی با توجه به شرایط ایران تعیین و ارائه شده است. توصیه های کاربردی در رابطه با مصالح مختلف و بخصوص عایق های پلاستیکی و قابل اشتعال ارائه شده است. همچنین بررسی تطبیقی برای چند بیمارستان در دست اجرای سازمان مجری صورت گرفت.

کلیدواژه ها

مصالح , واکنش در برابر آتش , شدت رهایش گرما , قابلیت افروزش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.