تهیه دستورالعمل و راهنمای طراحی، محاسبه و نصب شبکه‌های بارنده خودکار (اسپرینکلرها) اطفاء حریق

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی
  • کد COI اختصاصی: R-1048179
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 555
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

سعید بختیاری

مسعود جمالی آشتیانی

چکیده

یکی از مهمترین نیازهای طراحی ساختمان، تأمین ایمنی در برابر آتش است. هرچه ساختمان‌ها از نظر جانی، اجتماعی، سیاسی یا اقتصادی مهم‌تر باشد، باید از ایمنی بیشتری نیز برخوردار باشد. ایمنی ساختمان‌ها در برابر آتش، دو هدف ایمنی جانی و ایمنی مالی را در بردارد. در مجموع، طراحان برای رسیدن به اهداف ایمنی در برابر آتش می‌توانند از 5 روش اصلی (پیشگیری، شبکه‌های هشدار حریق، طراحی مناسب مسیرهای خروج، فضابندی مناسب ساختمان و جلوگیری از گسترش آتش‌سوزی و  پیش‌بینی وسایل مناسب دستی و خودکار فرونشانی آتش‌سوزی) استفاده کنند. از سوی دیگر به منظور جلوگیری از گسترش حریق و کنترل آن از سیستم­های  فعال[1] و غیر فعال[2] استفاده می­شود. سیستم­های فعال مانند خاموش­کن­هایی که به وسیله پاشیدن مایع یا انتشار گاز به صورت خود کار عمل می­کنند (شبکه­های بارنده­ خودکار) و یا حتی نیروهای آتش­نشانی که به هنگام بروز حریق، مستقیم وارد عمل می­شوند. سیستم‌های غیر فعال مانند در‌ها وپنجره­های مقاوم در برابر آتش و یا سیستم‌های آتش‌بند، که هنگام بروز حریق از گسترش آن جلوگیری به عمل آورده و مکمل سیستم‌های فعال می­باشند. به عبارت دیگر، در صورت استفاده درست از سیستم‌های فعال و غیر فعال در کنار یکدیگر میتوان این اطمینان را حاصل نمود که به بالاترین حد از درجه ایمنی در حریق دست خواهیم یافت. یکی از مهمترین سیستم­های اطفاء حریق،  اسپرینکلرها هستند که به دلایل زیر اهمیت زیادی دارند: طبق مقررات استفاده از اسپرینکلرها در برخی از ساختمانها اجباری است. افزایش حدود تعیین شده به وسیله مقررات در صورت استفاده از اسپرینکلر (به طور مثال، طول دسترس خروج). تخفیف ادارات بیمه به استفاده کنندگان اسپرینکلرها کارایی سیستم در محدود کردن پیشروی شعله (اسپرینکلرها به دلیل این که در مراحل اولیه  آتش سوزی وارد عمل می­شوند، توانایی بالایی در کنترل پیشروی آتش دارند) با توجه به اینکه در ایران راهنما و دستورالعمل جامع و تخصصی در این زمینه وجود ندارد، به همین دلیل تدوین دستورالعمل تخصصی در این زمینه از موارد ضروری تامین ایمنی جانی و مالی است. این پروژه تمامی جزئیات شامل انواع اسپرینکلرها، تجهیزات و اجزاء آن، نحوه نصب انواع اسپرینکلرها، استانداردها و دسته بندی مکان ها، چیدمان اسپرینکلرها (فاصله از یکدیگر، دیوار، سقف و موانع)، ترکیب و پیکربندی شبکه لوله­کشی، طراحی سیستم هیدرولیک و ... را در بر خواهد گرفت. این مطالعه برای مهندسین ایمنی در برابر آتش، طراحان ساختمان، و نهادهای نظارتی مفید بوده  و به آن‌ها کمک می‌کند که درک بهتری از کدهای ساختمانی داشته باشند. رعایت موارد الزامی در این دستورالعمل، به تامین ایمنی در برابر آتش ساختمان­ها در کشور کمک خواهد کرد.

کلیدواژه ها

ایمنی در برابر آتش , اطفاء حریق , سیستم های شبکه بارنده خودکار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.