CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی و ارزیابی فنی و اقتصادی ضرورت بکارگیری و استفاده از کانال NEW RBMC در شبکه ابیاری قدس

عنوان مقاله: بررسی و ارزیابی فنی و اقتصادی ضرورت بکارگیری و استفاده از کانال NEW RBMC در شبکه ابیاری قدس
شناسه ملی مقاله: R-1047582
منتشر شده در سازمان آب و برق خوزستان در سال 1386
مشخصات نویسندگان مقاله:

رضا عبدالشاه نژاد

خلاصه مقاله:

اراضی منطقه قدس در سمت راست رودخانه کرخه به فاصله 32 کیلومتری غرب شهرستان اهواز و 7 کیلومتری غرب حمیدیه واقع شده اند. این نواحی جزو اراضی ابخور حوزه کرخه سفلی در استان خوزستان می باشند. سطح ناخالص این اراضی 3200 هکتار است. اجرای شبکه ابیاری و زهکشی قدس که مطالعات فاز یک و دو ان توسط شرکت مهندسین مشاور خدمات ایران زمین انجام شده بود، در سال 1365 به شرکت جاب واگذار گردید و در سال 1372 عملیات اجرایی شبکه یک و دو ان خاتمه یافت. با وجود اینکه مطالعات شبکه فرعی توسط شرکت مهندسین مشاور دزاب صورت پذیرفته است، ولی عدم اجرای شبکه های فرعی ابیاری و زهکشی سبب بروز مشکلاتی در بهره برداری شده است.

کانال اصلی سمت راست کرخه موسوم به کانال قدس ، اب را از سد انحرافی حمیدیه به شبکه ابیاری و زهکشی قدس منتقل می نماید. از کانال اصلی قدس شش رشته کانال درجه دو منشعب می شوند. یکی از این کانال ها ، کانال New RBMC می باشد. منبع تامین کننده اب کانال مذکور ایستگاه پمپاژی است که در انتهای کانال اصلی قدس ساخته شده است. این ایستگاه پمپاژ به دلایل مختلف ، تاکنون مورد بهره برداری قرار نگرفته است . لذا تحقیق حاضر با هدف بهینه سازی کانال New RBMC به عنوان بخشی از شبکه ابیاری و زهکشی قدس صورت پذیرفته است.

در این پژوهش ضمن مطالعه وضع موجود کانال New RBMC ، گزینه های مختلف جهت استفاده از این کانال مطرح گردید. این گزینه ها شامل "بهره برداری از کانال به روش ثقلی و با احداث خاکریز در بالادست کانال New RBMC " و "راه اندازی ایستگاه پمپاژ موجود در ابتدای کانال New RBMC با توجه به شرایط بهینه فنی ، اقتصادی و محلی"  می باشد. همچنین مسایلی مانند مشارکت زارعین در بهره برداری و نگهداری از سیستم جدید و میزان توسعه اراضی تحت پوشش کانال مذکور ضمن افزایش ارتفاع سطح اب در کانال ، بررسی شد. سرانجام ضمن لحاظ نمودن ملاحظات فنی لازم جهت اجرای گزینه های برتر (از جمله مطالعات هیدرولیکی، انتخاب پمپ و غیره) ، براورد اقتصادی هر گزینه جهت اجرا در منطقه و هزینه های بهره برداری و نگهداری از سیستم در شرایط اجرای گزینه های مختلف براورد و ارایه گردیده است.



صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1047582/