CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی وتعیین میزان غلظت فلزات سنگین(Ni,Cu,Cr,Cb,Pb) دررسوبات بستر تالاب رفیع دراستان خوزستان

عنوان مقاله: بررسی وتعیین میزان غلظت فلزات سنگین(Ni,Cu,Cr,Cb,Pb) دررسوبات بستر تالاب رفیع دراستان خوزستان
شناسه ملی مقاله: R-1047539
منتشر شده در سازمان آب و برق خوزستان در سال 1390
مشخصات نویسندگان مقاله:


خلاصه مقاله:

این مطالعه به منظور تعیین غلظت فلزات سنگین (Ni, Pb, Cd, Cr, Cu) در رسوبات بستر تالاب رفیع در استان خوزستان  انجام شده است. نمونه برداری به صورت فصلی از رسوبات در 5 ایستگاه و در 3 بار تکرار در هر ایستگاه در تالاب رفیع بوسیله گراب پترسون در زمستان 1388 (فصل سرد) و تابستان 1389 (فصل گرم)، انجام شد. اندازه گیری غلظت فلزات سنگین با استفاده از دستگاه جذب اتمی (S.A.A) انجام گردید. میانگین و دامنه غلظت فلزات برحسب kg/mg نمونه خشک برای سرب (10- 5/3) 35/5، مس( 46/15- 65/23) 62/26، کادمیوم(694/0- 064/0 ) 3133/0، نیکل(15/91- 27/0) 96/8 و کروم(4/34- 25/20) 09/27  محاسبه گردید.

جهت تعیین میزان آلودگی رسوبات، مقادیر محاسبه شده با مقادیر طبیعی فلزات در پوسته زمین، مقایسه گردید و فاکتور آلودگی هر فلز (Cf) و در مجموع درجه آلودگی برای هر ایستگاه (Cd) تعیین شد. بر اساس داده های بدست آمده فاکتور آلودگی برای فلزات مختلف از روند زیر برخوردار بوده است:

 

Cu> Cr> Pb> Cd> Ni

 

همچنین درجه آلودگی (Cd) در ایستگاه های مختلف از روند زیر برخوردار است :

Cd ایستگاه 2 < Cd ایستگاه 4 <  Cd  ایستگاه 5 < Cd ایستگاه 3 < Cd ایستگاه 1

گرچه روند ذکر شده در بالا برای مقدار درجه آلودگی ذکر شده است ولی همان طور که گفته شد درجه آلودگی در هر 5 ایستگاه یکسان بوده است (درجه آلودگی کم) و نمی توان اختلاف معنی داری در میزان آلودگی در ایستگاه های مختلف مشاهده کرد.

بر اساس شاخص ژئوشیمیایی مولر (Igeo)، کیفیت رسوبات از نظر میزان فلزات سنگین در کلاس آلودگی صفر (غیر آلوده)، قرار گرفتند. غلظت های اندازه گیری شده با استانداردهای جهانی کیفیت رسوب آمریکا و کانادا مقایسه گردیدند. عنصر مس در همه ایستگاه ها  بیش از استاندارد کانادا بوده است. سایر فلزات پائین تر از سطوح تعیین شده برای رسوبات بوده اند.



کلمات کلیدی:
فلزات سنگین، رسوب، فاکتورآلودگی (Cf)، درجه آلودگی(Cd)، شاخص تجمع زمینی، تالاب رفیع

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1047539/