ارائه مدل و شاخص های اندازه گیری در جهت تبیین نقش های رضایت برند و کیفیت ادراکی برند در ایجاد نگرش برند
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: پنجمین کنفرانس ملی علوم انسانی و مطالعات مدیریت
- کد COI اختصاصی: SPCONF05_137
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 549
نویسندگان
عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور ، قائمشهر
قائمشهر
چکیده
امروزه این باور رایج است که مصرف کنندگان نه تنها محصولات یا خدمات را بر اساس جنبه های عملکردی خود خریداری میکنند، بلکه آنها همچنین تجربه ای را که هنگام خرید یک محصول یا خدمات دریافت می کنند در نظر می گیرند. در نتیجه،عمل بازاریابی از تمرکز بر مدیریت محصول به مدیریت برند و رفتار مصرف کنندگان تغییر یافته است. از آنجایی که شرایطبازار به طور مداوم در حال تغییر است، نقش مدیریت برند به عنوان بخشی جدایی ناپذیر از بازاریابی جامع از هر زمان دیگریدارای اهمیت بیشتری می باشد. با توجه به وضعیت موجود در بازارهای مختلف، این بسیار مهم است که شرکت ها به نحویشایسته برند های خود را مدیریت کرده تا بتوانند با انعطاف پذیری نیازها و خواسته های مشتریان خود را برآورده سازند. برایایجاد یک برند رقابتی، آنها باید به طور مداوم به مشتریان خود توجه کنند، زیرا در بازارهای رقابتی فعلی مصرف کنندگان دربرندها، محصولات و خدمات زیادی غرق شده اند. به عقیده ما، برند عاملی می باشد که بر رفتار نهایی مصرف کنندگان(ترجیحات، نگرش ها، قصد خرید و...) را شکل می دهد و از اینرو در این تحقیق قصد بر آنست تا تاثیر برند را بر رفتار مصرفکننده مورد بررسی قرار دهیم.این تحقیق با هدف ارائه مدل و شاخص های اندازه گیری آن در جهت تبیین نقش های رضایتبرند و کیفیت ادراکی برند در ایجاد نگرش برند انجام می پذیرد و همچنین شاخص هایی که با آن ها می توان این متغیرها رااندازه گیری کرد مشخص شده است که می تواند راهنمای خوبی برای محققان آتی به منظور عملیاتی کردن مدل پیشنهادی وهمچنین کسب و کارهای مختلف در راستای بهبود رفتار مصرف کنندگانشان در مقابل برند آنان باشد.کلیدواژه ها
شخصیت برند، مسئولیت اجتماعی برند، کیفیت ادراکی برند، نگرش برند، رضایت برندمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.