راهبردهای امام علی (ع) در مقابله با فرافکنی های مخالفان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه امامت پژوهی، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_EMAM-9-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 535
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ولی الله حسومی

دانشکده الهیات دانشگاه سیستان و بلوچستان

محمدحسین موسوی

دانشکده الهیات دانشگاه سیستان و بلوچستان

ام البنین کیخا

دانشکده الهیات دانشگاه سیستان وبلوچستان

چکیده

پس از رحلت پیامبر (ص) جریانی هایی تلاش می کنند تا از طریق فرافکنی، خطوط فکری مردم را متناسب با خواست خود تغییر دهند. در این زمان قدرت خواهی فزونی یافت مرجع تراشی دینی جای الگوهای حقیقی را گرفت و حاکمان سعی کردند که با فرافکنی به روش های مختلف، همچون تحریک احساسات، تفرقه افکنی و... مردم را متقاعد کرده و جایگاه امام(ع) را در جامعه تضعیف کنند. نوشتار پیش رو به روش توصیفی- تحلیلی ضمن واکاوی بسترهای زمینه ساز فرافکنی، به بررسی شیوه های فرافکنی مخالفان و در نهایت به تبیین راهبردهای امام علی(ع) در مواجهه با فرافکنی ها را مورد بررسی قرار داده است. طبق بررسی انجام گرفته، شیوه های پیشگیرانه، و راهبردهای تدافعی، مهم ترین عملکردهای حضرت در مقابله با فرافکنی مخالفان است. بیشترین روش تدافعی امام(ع) گفتمان و استدلال است که مشهورترین آن ها خطبه ها و نامه های حضرت است. علاوه بر این، حضرت علی (ع) شیوه های پیشگیرانه مثل روشنگری، افشاگری و... را همزمان و توامان با گفتمان و نامه نگاری و ایراد خطبه به کار گرفتند. ارزیابی کلی از سیاست مقابله ای امام علی(ع) این است که حضرت در سیاست خود با رعایت اصل صداقت و درستی، توانسته است با جریان فرافکنی مقابله کند و حقیقت شیعه و شخصیت حقیقی خود را درتاریخ زنده نگه دارد. برخی از این سیاست ها کوتاه مدت و برخی دراز مدت به نتیجه رسیده است.

کلیدواژه ها

امام علی (ع), راهبردها, فرافکنی, جنگ روانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.