جستاری در بیان ویژگی های کتاب آرایی قرآن در سه قرن اول هجری

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: سومین همایش ملی پژوهش های قرآنی
  • کد COI اختصاصی: PQCONF03_148
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 538
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن طالبی

کارشناسی ارشد صنایع دستی،مدرس دانشگاه فر هنگیان ،دانشکده علامه طباطبایی، سبزوار، یران

محمدرضا بشیری

مربی گروه کرافیک، دانشگاه فنی، دانشکده دخترانه سبزوار

چکیده

ظهور اسلام سرآغاز فصل تازه ای در شکوفایی ورشد تمدن بشری محسوب می شو د به پشتوانه وتاثیر از اعتقادات اسلامی وقرآن یکی از هنرهایی که شدیدا مورد توجه مسلمانان مخصوصا هنرمندان قرارگرفت هنر کتاب آرایی بود.به علت شان وساحت مقدس قرآن در نزد مسلمانان صفحات این کتاب آسمانی وهنرهای تصویری موجود درآن بستری برای پیدایش هنرهای مختلف ومحملی برای پیشرفت وتکامل وزیبایی این هنرها شد. هنر مند مسلمان از همان آغاز برای کتابت وکتاب آرایی اهمیت زیادی قائل بود ونها یت ذوق وسلیقه خودرا وعالی ترین جلوه هنری رادرجهت کتابت وتزئین وتجلید آن نشان داد.آنچه در این پژوهش مورد مطالعه قرار گرفته است کتابت وکتاب آرایی بعنوان دوررکن اساسی در کتاب قرآن درسه قرن اول هجری در تمدن اسلامی می باشد. هدف این پژوهش بررسی کتاب آرایی قرآنی ،تحلیل ویژگی ها ،تاثیرهنرهای کتاب آرایی از قرآن وچگونگی همراهی وملازمت این هنرها مد نظر است.سوالات تحقیق:-۱کتابت وتذهیب قرآن در سه قرن اول هجری دارای چه ویژگی هایی می باشند -۲ قرآن در آفرینش و رشد هنرهای کتابت و تذهیب چه نقشی داشته است فرضیه تحقیق:به نظر می رسدکتابت و تذهیب به عنوان دورکن اساسی در بین هنر های قرآنی همپای یکدیگر در قرون اولیه رشد داشته اند .روش تحقیق پژوهش به صورت توصیفی وتحلیلی وشیوه گردآوری مطالب .اطلاعات کتابخانه ای واسنادی می باشد.

کلیدواژه ها

کتابت ، کتاب آرایی، تذهیب،تجلید،قرآن ،کوفی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.