مقدمه ای بر فناوری اطلاعات جلبک های دارویی ایران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دوفصلنامه فناوری گیاهان دارویی ایران، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JMPT-1-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 467
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کاظم دادخواهی پور

مربی پژوهش بخش تحقیقات رستنیها، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

کاربرد جلبک ها از حدود سه هزار سال پیش برای بشر شناخته شده بود. تاکنون، بیش از 2500 گونه جلبک از ایران گزارش شده است. با توجه به اهمیت مصارف دارویی و همچنین استخراج مواد موثر از انواع جلبک ها که عمدتا از خارج وارد می شود، مطالعه تنوع زیستی و تبیین جایگاه انواع جلبک های بومی اجتناب ناپذیر می باشد. در راستای چنین هدفی، با استفاده از فناوری برنامه نویسی در محیط VB.netیک نرم افزار کاربردی با عنوان جلبک های دارویی ایران طراحی گردید. با بررسی گزارش های علمی معتبر طی قرن اخیر، تعداد شناسه های دیجیتالی برای چهار سلسله شامل 8 شاخه، 13 رده، 26 راسته، 34 تیره، 42 جنس و 58 گونه از انواع جلبک های دارویی در ایران تدوین شد. در این الگوریتم که در سیستم های عامل متداول نظیر Windows قابل اجرا می باشد، عرصه انتشار و همچنین نقاط مختلف پراکنش برحسب میزان تراکم نسبی تنوع گونه ها در هر مرحله از پردازش، قابل محاسبه و ترسیم روی نقشه می باشد. شایان ذکر است که تاکنون، مشابه این مدل نرم افزاری در زمینه داده کاوی جلبک های دارویی در منابع علمی معتبر مشاهده نگردید. بدین ترتیب، با توجه به اهمیت مطالعات بین رشته ای و تسهیل دسترسی به اطلاعات پیرامون تنوع و پراکنش جلبک های دارویی، قابلیت هایی نظیر روزآمدسازی به همراه تلفیق داده ها، سهولت استفاده برای عموم، بومی سازی و ترویج علوم و فناوری برای سایر رستنی های شفابخش، در چنین افزاری قابل تامل می باشد.

کلیدواژه ها

جلبک, نرم افزار, بیوانفورماتیک, گیاه شناسی الکترونیک, داده کاوی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.