نقش تنوع باکتریایی ورمی کمپوست در حاصلخیزی خاک، رشد گیاه و مدیریت ضایعات کشاورزی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دوفصلنامه مدیریت اراضی، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_LMJ-5-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 560
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین صفاری

استادیار پژوهش، عضو هیات علمی موسسه تحقیقات خاک و آب ، سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج ،ایران

چکیده

تولید ورمی کمپوست فرآیندی غیرگرمادوست است که در آن فعالیت کرم های خاکی و اکسیداسیون میکروبی توسط باکتریهای همراه ورمی کمپوست دخالت دارند. طی این فرآیند بیولوژیک و تجزیه مواد آلی، کود زیستی ورمی کمپوست تولید می شود. ورمی کمپوست شامل فضولات کرم خاکی و محصول نهایی مواد آلی تجزیه شده توسط گونه های خاصی از کرم های خاکی با مشارکت باکتریهای مفید دستگاه گوارش کرم خاکی می باشد. بررسی نتایج تحقیقات متعدد بر روی ویژگیهای منحصر به فرد ورمی کمپوست تولید شده با استفاده از گونه های مختلف کرم های خاکی(بیش از 20 گونه) بیانگر آنست که جمعیت باکتری­های خاک تا پنج برابر و جمعیت باکتریهای سیستم گوارش کرم خاکی تا 1000 برابر افزایش می یابد به نحوی که جمعیت باکتریهای مفید تا 1010 در هر گرم و متعاقب آن تولید آنزیم های متعدد و مفید محرک رشد افزایش معنی دار داشته است. عملکرد محصولات مختلف در تیمارهایی که ورمی کمپوست مصرف شده افزایش چشمگیر داشته و در بعضی موارد بیشتر از تیمارهایی است که کود شیمیایی مصرف گردیده است. از بعد سلامتی گیاه و تولید محصول سالم مصرف ورمی کمپوست تا 50 درصد موجب افزایش کیفیت محصول و کاهش جذب عناصر سنگین در خاک هایی که ورمی کمپوست مصرف شده گردیده است. تنوع باکتریایی در ورمی کمپوست به طور مستقیم با افزایش حلالیت عناصر غذایی، تولید هورمون، تثبیت نیتروژن، معدنی کردن مواد آلی و تشکیل کلات­های فلزی بر روی ذرات ورمی کمپوست با سطح ویژه بالا و غیره موجب افزایش عملکرد کمی در محصولات مختلف از حداقل 20 تا 70 درصد شده است. کاربرد ورمی کمپوست به وسیله افزودن باکتری­های مفید به خاک  منجر به کنترل بیماری ها و انواع فیتوپاتوژن­ها از قبیل رایزوکتونیا، فیتوفترا ، فوزاریوم، ورتیسیلیوم و غیره که باعث افزایش مقاومت گیاهان نسبت به بیماری ها و متعاقب آن کاهش مصرف سموم کشاورزی گردیده است. وجود تنوع باکتریایی در ورمی کمپوست به حدی مهم است که در بعضی تحقیقات استفاده از ورمی کمپوست استریل مانع کنترل بیماری های مختلف از جمله قارچ فوزاریوم شد. نتیجه اینکه کنترل قارچ بیماری با ورمی کمپوست کاملا زیستی است و بخش مهمی از اثربخشی ورمی کمپوست متاثر از تنوع باکتریایی زیاد آن می­باشد و در این راستا ضرورت دارد فرهنگ تولید، مصرف و ترویج کود آلی زیستی ورمی کمپوست بیش از پیش توسعه یابد.

کلیدواژه ها

باکتری های مفید, بازدارنده پاتوژن, ضایعات آلی, محرک رشد گیاهی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.