تاثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش احساس درماندگی، نگرانی و واکنش اجتماعی بیماران مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس ملی علوم انسانی و مطالعات روانشناسی
  • کد COI اختصاصی: PECONF05_058
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 698
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آناهیتا ثمررخی

دانشجوی دکتری دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم وتحقیقات ایران

آوا مولائی نجف آبادی

دانشجوی کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

چکیده

سندروم روده تحریک پذیر، به عنوان تجربه یک بیماری دردناک و آزارنده توسط بیماران گزارش شده که هزینه های بهداشتی و روانشناختی زیادی در پی دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر درمان درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش احساس درماندگی، نگرانی و واکنش اجتماعی بیماران مبتلا به سندروم روده تحریکپذیر انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و آزمون پیگیری بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران مبتلا به سندروم IBS بود که در سال 1397 به مراکز مشاوره منطقه یک شهر تهران مراجعه کرده بودند. از میان آنها، تعداد 60 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و مورد پیش آزمون قرار گرفتند. تعداد 30 نفر که دارای بالاترین نمره در نگرانی و پایین ترین نمره در کیفیت زندگی بودند، به تصادف در دو گروه کنترل و آزمایش گمارش شدند. گروه آزمایش در 8 نشست هفتگی به مدت 90 دقیقه شرکت کرده ولی گروه کنترل در لیست انتظار ماندند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه نگرانی پنسیلوانیا و کیفیت زندگی سندروم روده تحریک پذیر بود که برای هردو گروه در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری (دوماهه) اجرا گردید. داده ها به کمک طرح آمیخته تحلیل واریانس عاملی و اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. داده ها نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش میزان درماندگی، نگرانی و واکنش اجتماعی گروه آزمایش 0.05 ≤ P در مقایسه با گروه کنترل اثربخش بود. از این رو میتوان نتیجه گرفت، اعمال مولفه های درمانی شامل پذیرش، ذهن آگاهی، گسلش شناختی، خویشتن مشاهده گر، تعیین ارزشها و عمل متعهدانه می تواند موجب کاهش مشکلات بیماران مبتلا به این سندروم گردد.

کلیدواژه ها

درماندگی، نگرانی و واکنش اجتماعی، پذیرش و تعهد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.