نقشه راه و مدل مفهومی استنباط چارچوب شناختی- هنجاری آینده اندیشی با بهره گیری از معارف و مفاهیم قرآنی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دوفصلنامه مدیریت راهبردی و آینده پژوهی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JSMF-1-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 391
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی احمدیان

دکتری آینده پژوهی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

پیچیدگی و طولانی شدن مدت پژوهش هایی که برای نوآوری های بنیادین در علوم انسانی تعریف می شوند، از اثربخشی آن ها می کاهد. اگر برای این پژوهش ها نقشه راه کلی وجود نداشته باشد، احتمال سردرگمی بالا می رود و به هدررفت زمان و منابع می انجامد. بنابراین، باید مسیر پژوهش از پیش ترسیم شود که برای این منظور از روش نقشه راه در آینده پژوهی کمک گرفته می شود. می توان نقشه راه پژوهش در حوزه علوم انسانی اسلامی را با پنج لایه تعریف کرد که چهار لایه نخست، به ترتیب از پایین به بالا، شامل کارهای پشتیبان، بنیان های فکری یک رشته علمی، جزئیات روش پژوهش و در نهایت، چارچوب فکری اسلامی باشند؛ و بالاترین لایه، لایه خروجی های پژوهش باشد. این الگو در پژوهشی با عنوان تدوین چارچوب شناختی- هنجاری آینده اندیشی بر پایه معارف و مفاهیم قرآنی انجام گرفته، و به نتیجه مطلوب رسیده است. در گام های آغازین پژوهش یادشده، باور به اراده خدا در ساخت آینده یکی از مهم ترین وجوه تمایز میان بنیان های فکری آینده پژوهی رایج و اندیشه های اسلامی تشخیص داده شد و نقطه آغاز مدل مفهومی استنباط چارچوب فکری قرآنی قرار گرفت. این مدل مفهومی نیز سه مرحله استنباط وجه شناختی، استنباط وجه هنجاری و موردپژوهی یافته ها در قالب یک سوره را شامل می شد.

کلیدواژه ها

آینده اندیشی, آینده پژوهی, چارچوب شناختی- هنجاری, معارف قرآنی, نقشه راه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.