بیمه عمر مانده بدهکار: ابزاری نوین برای توثیق مطالبات

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پژوهش نامه حقوق اسلامی، دوره: 21، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ILRJ-21-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 448
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدعلی خزائی

استادیار دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.

سعید سیاه بیدی کرمانشاهی سیاه بیدی کرمانشاهی

دانشجوی دکتری حقوق خصوصی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران، تهران، ایران

هادی دهنوی

دانش آموخته کارشناسی ارشد معارف اسلامی و حقوق، دانشگاه امام صادق (علیه السلام)، تهران، ایران

چکیده

ناکارآمدی نظام توثیق اموال در کشور ما باعث شده است نویسندگان حقوقی به معرفی راهکارهای جایگزین توثیق اموال بپردازند تا از این طریق نارسایی های نظام حاکم بر رهن تا اندازه‎ای جبران شود. یکی از این روش‎ها که البته هنوز در کشور ما رواج فراوانی ندارد، استفاده از نهاد بیمه عمر مانده بدهکار است. این نهاد در قوانین فعلی آورده نشده و نیز شرایط و احکام آن مشخص نگردیده است؛ لذا شناخت این نهاد و شرایط و احکام آن می‎تواند به رواج بیشتر آن کمک نماید. نهاد بیمه عمر مانده بدهکار در واقع حد فاصل بیمه های اشخاص و بیمه‎های اموال است و خصوصیاتی از هر دو نهاد را در خود دارد؛ لیکن این نهاد دارای ویژگی‎های خاصی است که آن ‎را از بیمه‎های زندگی، متمایز و به بیمه‎های اموال نزدیک می‎کند. در این بیمه انتقال خطر عدم پرداخت وام به بیمه‎گر منتقل می‎شود و در ازای آن وام‎دهنده به عنوان ذینفع بیمه تعیین می‎شود. در این نهاد برخلاف سایر بیمه‎های زندگی، سرمایه سیر نزولی دارد و تابعی از مانده بدهکاری اعتبارگیرنده است، پرداخت حق بیمه اجباری است و نیز ذینفع پس از تعیین قابل عزل نیست. با عنایت به کارآیی این نهاد از حیث پوشش ریسک عدم بازپرداخت تسهیلات و نیز مطلوبیت این نهاد برای متقاضیان اخذ تسهیلات، لازم است قوانین ناظر بر حوزه وثایق بانکی و نیز قراردادهای اعطای تسهیلات در راستای رواج بیشتر این نهاد مورد اصلاح قرار گیرند.

کلیدواژه ها

بیمه زندگی, بیمه اموال, وام, بیمه عمر مانده بدهکار, توثیق

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.