سیر تقاضای معاش در شعر شاعران مداح با تکیه بر نسبت تکدی گری به انوری
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: پژوهشنامه ادب غنایی، دوره: 18، شماره: 35
- کد COI اختصاصی: JR_JLLR-18-35_011
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 454
نویسندگان
دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز
استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز(نویسنده مسئول)
چکیده
مدح، سنتی رایج در میان شاعران فارسیزبان و از راههای امرار معاش بودهاست. انوری در کنار قصاید مدحی، قطعههای تقاضای گاه حقیرانه و در عین حال زیبایی نیز سرودهاست. به دلیل این تقاضاها از میان صدها شاعر بعضی از پژوهشگران، تنها او را متکدی دانستهاند. هدف تحقیق حاضر که به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است، یافتن پاسخ این سوال است که باوجود مشابهت های فراوان ملتمسات شاعران مداح، نسبت تکدی گری به انوری درست است برای معلوم کردن صحت و سقم این نسبت تقاضاهای برخی از شاعران بررسی و مشخص شد که عواملی چون عدم امنیت شغلی، دشواری شرایط شاعر شدن، امساک ممدوحان از دادن صله، احتیاج شاعران و اهمیت مدح برای ممدوحان باعث شدهاست مدیحهسرایی و به تبع آن تقاضاسرایی هرروز رایجتر شود. عدم ثبات موقعیت سیاسی از دوره سنجر و برکیارقبنملکشاه و از دست رفتن ثبات شغلی و درآمد شاعران سبب شد آنها در این برهه از تاریخ نسبت به دورههای قبل تقاضای چیزهای کمبهاتر کنند. همچنین میتوان عامل دادن این نسبت به انوری را اقرار شاعر به این موضوع دانست که او گدایی را شریعت شعرمی داند و نیز اینکه، معروف شدن او به عنوان یکی از سه پیغمبر شعر باعث شد تا محققانی که او را در این پایه نمیدیدند، عیبهایش را بیشتر آشکار نمایند.کلیدواژه ها
انوری, تکدی گری, تقاضا, ممدوح, مداحیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.