بررسی تغییر کیفیت آب ناشی از احداث سدها

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: همایش ملی آب با رویکرد آب پاک
  • کد COI اختصاصی: ICW01_100
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1578
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالقاسم علی قارداشی

استادیار دانشگاه صنعت آب و برق شهید عباسپور

سعید حسن نیا

دانشجوی کارشناسی عمران آب و فاضلاب دانشگاه صنعت آب و برق

مازیار پیرایی

دانشجوی کارشناسی عمران ساختمانهای آبی دانشگاه صنعت آب و برق

چکیده

امروزه و با افزایش تقاضای مصرف آب، سد سازی به عنوان یک راه حل تامین آب به ویژه در ایران مورد توجه قرار گرفته است. در این مقاله اثرات زیست محیطی سد سازی مورد اشاره قرار گرفته و در ادامه اثرات سدسازی بر کیفیت آب مخازن مورد بررسی قرار گرفته است. تغییر کیفیت آب مخازن سدها به چند عامل اصلی بستگی دارد: رسوب گذاری، لایه بندی حرارتی، مغذی شدن، افزایش املاح محلول، ایجاد طعم و بو و تشدید آلودگی میکروبی. کاهش کدورت آب و رسوب گذاری از جمله مزایای سد سازی در برخی از سدهای ایران (مانند سد کرخه ) برشمرده شده است. به دلیل تفاوت دمای زیاد فصول مختلف سال در بسیاری از نقاط ایران لایه بندی حرارتی در مخازن سدها (مانند سد کرخه) قابل پیش بینی است. مغذی شدن آب های پذیرنده به دلیل ورود مواد مغذی در بسیاری از مخازن سدها (مانند سد لتیان) حادث شده اند. مناطقی نیز که در آنها میزان تبخیر سالانه از 5 متر فراتر می رود (مانند سد 15 خرداد) با مشکل ازدیاد مواد جامد محلول روبرو می باشند. هم چنین تولید طعم و بو و آلودگی میکروبی در برخی سدهای ایران (به ترتیب در سد میناب و سد خمیران) مشاهده گردیده است.

کلیدواژه ها

سدسازی ، کیفیت آب، لایه بندی حرارتی، مغذی شدن، املاح محلول ، طعم و بو

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.