اولویت بندی بازارهای هدف صادرات گوجه فرنگی ایران با استفاده از روش تاکسونومی عددی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت کسب و کار بین المللی، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JIBA-3-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 638
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میثم مدرسی

استادیار گروه آموزشی مدیریت کارآفرینی، دانشکده اقتصاد،مدیریت و علوم اداری دانشگاه سمنان

سمیرا افراسیابی

کارشناس ارشد مدیریت کشاورزی، دانشگاه تبریز

هوشمند باقری قره بلاغ

دانشجوی دکتری مدیریت بازرگانی، دانشکده اقتصاد، مدیریت و علوم اداری دانشگاه سمنان

فاطمه خانی

رشته اقتصاد کشاورزی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

افزایش تولید و صادرات محصول گوجه ­فرنگی که ایران در تولید آن دارای مزیت نسبی است می­تواند دستیابی به درآمدهای ارزشی بیشتر را امکان­پذیر سازد. علاوه براین؛ توسعه بالقوه صادرات این محصول، به منظور صادرات محصولات غیر­نفتی، اهمیت بسیاری دارد. هدف از مطالعه حاضر شناسایی و اولویت­بندی بازارهای هدف صادراتی گوجه فرنگی ایران است، همچنین در این پژوهش از روش تاکسونومی عددی برای انتخاب بازارهای هدف صادراتی بالقوه استفاده شده است.­ داده­های مورد استفاده مربوط به مقطع 2001 الی 2017 می­باشد. در این مطالعه از پنج ضریب نوسان رتبه، ضریب نزدیکی، ضریب میانگین رتبه، ضریب میانگین سهم و ضریب نوسان سهم استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که با توجه به تعیین اولویت­های صورت گرفته، کشور عراق در اولویت اول کشور هدف صادراتی گوجه فرنگی قرار دارد و پس از آن کشور افغانستان رتبه دوم و روسیه رتبه سوم را به خود اختصاص داده است. کشورهای حوزه خلیج فارس به ترتیب رتبه شامل امارات متحده عربی، عمان، بحرین، کویت، عربستان سعودی و قطر رتبه آخر را به خود اختصاص داده­اند. به استثناء کشور امارات متحده عربی مابقی کشورهای حوزه خلیج فارس در رتبه­های آخر قرار دارند. به این ترتیب با توجه به وضعیت صادرات فعلی گوجه فرنگی به کشورهای مختلف، تفاوت قابل ملاحظه­ای بین بازارهای بالقوه و بالفعل وجود دارد. پیشنهاد مشخص این تحقیق اتخاذ سیاست­های مناسب قیمتی و تولیدی جهت توسعه صادرات و شناخت بازار­های هدف صادراتی می­باشد.

کلیدواژه ها

بازارهای هدف, صادرات, گوجه فرنگی, تحلیل تاکسونومی عددی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.