بررسی اصطلاحات نجوم در دیوان ابوالفرج رونی
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: ششمین همایش ملی پژوهش های نوین در حوزه زبان و ادبیات ایران
- کد COI اختصاصی: MTCONF06_248
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1058
نویسندگان
دانشگاه آزاد اسلامی مشهد
استادراهنمادانشگاه آزاد اسلامی مشهد
چکیده
ادبیات غنایی از زمانی که به کتابت در آمد مخصوصا دردوره سلجوقی که باعث پیشرفت روز افزون آن شد ؛با وجود شاعرانی چون انوری،منوچهری،فرخی و ابوالفرج رونی رونق بیشتری یافت.ورود اصطلاحات علمی ، نجوم و پزشکی تاثیر فراوانی در این پیشرفت داشت و شاعرانی نام آور وصاحب سبک در این دوران درخشیدند. یکی از سرگرمی های انسان در روزگاران بسیار دور نظر کردن برآسمان و تعقیب حرکت اجرام آسمانی بوده است و بعدها برایاعمال دقت بیشتر در حرکات اجرام آسمانی صورتهای فلکی ترتیب دادند.علم نجوم که درگذشته بین یونانیها و عرب کاربرد داشت به تدریج در قرن 5 توجه به آن بیشتر شد و درلابلای صفحات دیوان شاعران از اصطلاحات علمی گوناگون و از جمله اصطلاحات نجومی و احکام نجومی به چشم می خورد.به طوری که برای درک بهتر سخن این شاعران حتما باید با این علوم آشنا می بودند واین باعث اهمیت بیشتری برای کاربرد این واژه ها در ادبیات شد.حتی پزشکان نیز به این علم توجه کردند و فلاسفه و شاعران و حتی کسانی که با علوم غریبه سروکار داشتند به این امر پرداختند.گفته اند که علم احکام نجوم نیز اولین بار درنزد بابلیان قدیم و بعدها نزد یونانیان رونق داشته ودر بسط دانش نجوم قدیم بسیار موثر بوده است. دراین پژوهش روش آماری و تحقیقات کتابخانه ای استفاده شده است. ضمن بررسی اصطلاحات دانش نجوم سعی شده است به این سوالات پاسخ داده شود. 1 فراوانی اصطلاحات بابررسی در دو دیوان شعری)انوری و ابوالفرج رونی( -2 اشاره به تعریفهای اسطوره ای درباره ستارگان -3 آشنایی مختصر باپیشینه ستاره شناسی در قدیم -نتیجه پژوهش نشان داد ابوالفرج رونی اصطلاحات نجومی بیشتری نسبت به انوری در دیوانش داشته است.دربررسی مقالات تحقیقی درباره انوری نظر براین داشتند که بیشتر تصویرسازیهای او بابهره گیری از علم هیات بوده است.در هرحال هردوشاعر بسامد قابل توجهی در کاربرد اصطلاحات نجوم داشته اند.کلیدواژه ها
غنایی،ابوالفرج رونی ،مدح ، سلجوقی،اسطورهمقالات مرتبط جدید
- بررسی گذرا بودن عالم محسوسات در رباعیات بیدل دهلوی
- نقش بحران های هویتی در شعر شاعران معاصر ایران: مطالعه ای تطبیقی بر بحران های فرهنگی، جنسی، اجتماعی و زبانی
- بررسی مولفه های نقد اجتماعی مربوط به کودتای ۲۸ مرداد در اشعار نیما و سایه
- هوش مصنوعی و تحول در آموزش ادبیات فارسی: چالش ها و فرصت ها
- علوم و فنون ادبی در عصر هوش مصنوعی: بازتعریف روش های تدریس و پژوهش
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.