بررسی تطبیقی واقعهی غدیر در مدایح علوی شاعران فارسی و عربی قرن یازدهم

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: ششمین همایش ملی پژوهش های نوین در حوزه زبان و ادبیات ایران
  • کد COI اختصاصی: MTCONF06_162
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 444
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم رحمتی

استادیار گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه رازی

مجید محمدی

استادیار گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه رازی

فروزان خانی

دانشجوی کارشناسی ارشد زبان و ادبیات عربی دانشگاه رازی

چکیده

مدایح علوی به عنوان شاخهای از ادبیات متعهد اسلامی، یکی از مضامین مهم ادبیات شیعی به شمار می آید که در میان شاعران فارسی و عربی از جایگاه والایی برخوردار است که به مدح و بیان فضیلت های حضرت علی علیه السلام میپردازد. یکی از جریانهای مهم در ادبیات شیعی مساله ی غدیرخم است که شاعران مختلف از دو قوم فارس و عرب برای اثبات حقانیت حضرت علی (ع) و دفاع از حق ایشان، چکامه های زیادی در این خصوص سروده-اند. قرن یازدهم هجری یکی از قرونی است که مدایح علوی در این قرن از گسترش چشمگیری در بین شاعران عرب و فارس برخوردار است. پژوهش حاضر براساس تجربه ی ادبیات تطبیقی اسلامی و با روش توصیفی- تحلیلی، به بررسی تطبیقی جریان غدیر در ادبیات فارسی و عربی قرن یازدهم میپردازد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که در بین شاعران فارسی، نظیری نیشابوری، فیاض لاهیجی ، لامع و نجیب کاشانی و در بین شاعران عرب ابن ابی شافین البحرانی، سید علیخان المشعشعی، قاضی جمال الدین المکی و مولی مسیحا الفسوی از جمله شاعرانی هستند که در اشعار خود به این موضوع پرداخته اند و غدیریه های این شاعران از ویژگی هایی مانند سادگی در کلام ، دقت در جزئیات حوادث و همچنین کاربرد فراوان از آیات قرآن و احادیث شریف و اشاره به حوادث وکاربرد برخی از تصاویر تشبیهی و استعاری و برخی از آرایه های بدیعی دیده میشود.

کلیدواژه ها

ادبیات تطبیقی- قرن یازدهم هجری- مدایح علوی- واقعهی غدیر خم.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.