افزایش راندمان جذب ذرات معلق در فیلترهای تجاری (ماسک و فیلترهای خودرو) با استفاده از نانوفیبرها

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی شیمی و مهندسی شیمی
  • کد COI اختصاصی: IRCCE07_047
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1309
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسن امینی

پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران،پژوهشکده فناوری های پاک، تهران، ایران

میترا محمدزاده آهنی

پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران،پژوهشکده فناوری های پاک، تهران، ایران

چکیده

یکی از آلودگی های اصلی هوا مخصوصا در کشورهای در حال توسعه، ذرات معلق است. ذرات معلق مخلوط پیچیده ایاز ذرات جامد و ترکیبات مایع با قطر کم می باشد و از اجزای شیمیایی متنوعی تشکیل شده است. ذرات معلق با قطر کمتراز 5 / 2 میکرون ((PM(2.5) تهدیدی جدی برای سلامتی انسان می باشد که می تواند از راه مجاری تنفسی وارد بدن انسانشود. به همین دلیل استفاده از ماسک های حفاظت تنفسی که تا حد ممکن این ذرات را در خود محصور نگه دارند ضروریبه نظر می رسد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی فیلترهای ماسک های تنفسی موجود در بازار و میزان جذب ذرات معلق کمتراز 5 / 2 میکرون آنها مورد بررسی قرار گرفت. به دلیل اینکه منبع اصلی تولید ذرات معلق سوخت ناقص موتور خودروها است،سرنشینان خودرو به ویژه در ترافیک شهرهای بزرگ در معرض این آلودگی قرار دارند. از این جهت مطالعه حاضر با هدفارزیابی فیلترهای تجاری موجود در انواع خودروها به لحاظ میزان جذب (PM(2.5 انجام گرفت. در این تحقیق با طراحی سیستممناسب شبیه سازی شده براساس مدارک علمی معتبر، میزان جذب ذرات معلق ماسک های تجاری بازار ایران توسط دستگاهشمارنده ذرات معلق اندازهگیری شد. سپس شش نمونه از انواع فیلترهای هوای کابین و موتور خودروهای داخلی و خارجیتهیه شده و جذب آنها نیز اندازه گیری شد. همچنین با توجه به میزان غلظت ذرات ورودی و خروجی کارایی جذب و فاکتورکیفیت محاسبه گردیدند. در ادامه نانوالیاف پلیمری پلی آکریلونیتریل و کامپوزیت آن با کیتوزان به روش الکتروریسی تهیهشدند و کارایی آنها به عنوان جاذب ذرات معلق بررسی گردید.فیلترهای ماسک های تنفسی تجاری جذب (PM(2.5 پائینی دارند ولی نانوفیلترهای طراحی شده در این تحقیق به روشالکتروریسی جذب های برابر با (97/33μg/m(3 94/00 را نشان دادند. برای فیلترهای موتور خودرو جذب برابر با صفر وجذبفیلترهای کابین بین % 33 / 8 - 5 اندازه گیری گردید. میزان جذب توسط فیلترهای نانو الیاف پلیآکریلونیتریل برابر با 97 %گردید و فیلتر نانوالیاف کامپوزیتی پلی آکریلونیتریل با نانوکیتوزان میزان جذب به طور میانگین 95 % گردید.

کلیدواژه ها

آلودگی هوا، ذرات معلق، ماسک های تنفسی، نانوالیاف، فیلتر خودرو

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.