درآمدهای نفتی، تورم و تشکیل سرمایه خالص در صنعت نفت

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی مدیریت امور مالی، تجارت، بانک، اقتصاد و حسابداری
  • کد COI اختصاصی: MFTCONF03_022
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 830
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد صرف جو کسمائی

دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد نظری دانشگاه شهید بهشتی

فرشته محمدی امناب

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی سیستم های اقتصادی دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

کشورهای در حال توسعه با صادرات یک یا چند محصول (مواد خام، مواد معدنی، نفت و..) در تجارت بین الملل با چالش هایی از قبیل تغییر قیمت یا حجم محصول صادراتی (نوسانات درآمد صادراتی)، بیماری هلندی و به طور کل با چالش تاثیر پذیرفتن فرایند توسعه از صادراتشان مواجه خواهند شد. در ایران درآمد صادراتی نفت تاثیر فراوانی بر بخش های اقتصاد کشور در ادوار مختلف داشته است. وگسترش این صنعت برای سهم بالاتر و درآمد بیشتر از بازار بین المللی آن همواره مد نظر دولت ها بوده است. روند ایجاد تشکیل سرمایه خالص در این صنعت با افت وخیزهایی همراه بوده است که در این تحقیق با روش یوهانسن و تخمین الگوی vecm، با استفاده از سری های زمانی تشکیل سرمایه خالص ثابت به قیمت 1376 ، تورم و درآمدهای صادراتی نفت از سال 1389-1352 ، در یک رابطه بلند مدت تاثیر درآمد صادراتی نفت، مثبت و تاثیر تورم به صورت منفی بر روی تشکیل سرمایه خالص مشخص شده است. بنابراین وجود بازارهای مالی کارا روند توسعه این صنعت را که متاثر از درآمدهای بی ثبات نفت است به مسیری با ثبات و درون زا هدایت می کند . همچنین اثر یک تکانه مثبت درآمد نفت صادراتی پاسخ تورم را در الگوی vecm ابتدا کاهشی و سپس افزایشی نشان میدهد. که این پاسخ تورم می تواند اشاره به بیماری هلندی و عدم مدیریت صحیح درآمد نیز داشته باشد. که لزوم مدیریت علمی و پرهیز از شتاب زدگی و پول پاشی را نشان می دهد

کلیدواژه ها

درآمد نفتی، تشکیل سرمایه خالص، صنعت نفت، تورم vecm

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.