سینتیک آزادسازی فسفر از خاک تحت تاثیر تیمارهای کودی مختلف

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دهمین همایش سراسری محیط زیست انرژی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: ECONF10_102
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 412
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره عزیزی طهنهء

دانشجوی کارشناسی ارشد شیمی و حاصلخیزی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی

اکرم فاطمی قمشه

استادیار گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی

فرانک رنجبر

استادیار گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی

چکیده

ارزیابی توانایی خاکها در آزادسازی فسفر برای مدیریت این عنصر غذایی در تولید محصول اهمیت دارد. از طرفی غلظت و خطر ورود فسفر به جریان های سطحی و زیرسطحی به توانایی خاک در آزادسازی فسفر وابسته است. جهت توصیف دقیق توانایی خاک در تامین فسفر، مدیریت بهینه کود و کاهش آلودگی محیط زیست، اطلاعات سینتیکی مورد نیاز است. این مطالعه با هدف بررسی سینتیک آزادسازی فسفر خاک در چهار نمونه خاک شامل شاهد و سه تیمار کودی (پنج درصد وزنی کمپوست زباله شهری، ده درصد وزنی بایوچار سرشاخه های درخت سیب و ده گرم در گلدان کود سولفات پتاسیم) انجام گرفت. نتایج نشان داد در زمان های اولیه، سرعت آزادسازی فسفر بالا بود و با گذشت زمان سرعت آزادسازی کاهش یافت. همچنین، با افزایش زمان میزان فسفر تجمعی افزایش پیدا کرد. مقایسه معادلات سینتیکی برازش شده نشان داد با توجه به بالا بودن ضریب تعیین R2=0/96 و پایین بودن خطای معیار تخمین SE=0/18 معادله مرتبه اول در همه تیمارها بهترین معادله جهت توصیف سینتیک آزادسازی فسفر خاک بود. نتایج نشان داد اثر تیمارها بر مقدار اولیه فسفر قابل عصاره گیری با CaCl2 در خاک معنی دار نبود، اما بر سرعت آزادسازی فسفر اثر معنی دار داشت P‹0/01 به عبارتی، افزودن تیمارهای بایوچار و سولفات پتاسیم به خاک سبب افزایش سرعت آزادسازی فسفر نسبت به خاک شاهد شدند، اما افزودن تیمار کمپوست سرعت آزادسازی را کاهش داد.بیشترین سرعت آزادسازی فسفر مربوط به خاک تیمار شده با سولفات پتاسیم بود.

کلیدواژه ها

فسفر، سینتیک، کمپوست، بایوچار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.