تکثیر و تعیین بهترین روش ازدیاد تعدادی از گونه های درختی و درختچه ای نادر در باغ گیاه شناسی ملی ایران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دهمین همایش سراسری محیط زیست انرژی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: ECONF10_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 998
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم پالیزدار

پژوهشگر، باغ گیاه شناسی ملی ایران، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور

پریسا پناهی

دانشیار پژوهش، باغ گیاهشناسی ملی ایران، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور

مریم حسنی نژاد

پژوهشگر، باغ گیاه شناسی ملی ایران، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور

زهرا نوغانی

پژوهشگر، باغ گیاه شناسی ملی ایران، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور

چکیده

تکثیر و پرورش گونه های درختی و درختچه ای نادر و کم پایه از نظر حفاظتی و اقتصادی بسیار فائز اهمیت بوده و از موضوعات است که در باغ های گیاه شناسی به آن پرداخته می شود . به منظور انجام این پژوهش، با بررسی های انجام شده در قطعات مختلف باغ گیاه شناسی ملی ایران و مطالعه تمامی گونه های درختی و درختچه ای موجود، گونه های تک پایه و یا کم پایه شناسی و شدند. برای تکثیر این گونه ها متناسب با نوع گونه و کافی بودن مواد گیاهی آنها، از دو روش تکثیر زایشی از طریق کاشت بذر و رویشی از طریق قلمه گیری استفاده شد. برخی بذرها بدون تیمار و برخی دیگر نیز متناسب با نوع بذر پس از تیماردهی به روش های مختلف نظیر سرمادهی، خراش دهی و خوابانیدن در اسد سولفوریک مورد کاشت و آزمون ارزیابی جوانه زنی قرار گرفته همچنین، در روش تکثیر رویشی، قلمه ها پس از تیماردهی با کمک هورمون ایندول تری بوتیریک اسید IBA در سه سطح غلظت شاهد، 4000 و 8000 قسمت در میلیون و در محیط کشت پرلیت ماسه مورد آزمون بررسی ریشه زایی در محیط گلخانه تحت شرایط آبیاری مه پاش قرار گرفتنه نتایج این پژوهش نشان داد که از 12 گونه مورد بررسی، 8 گونه با روش کاشت بذر، 4 گونه با روش قلمه گیری و 3 گونه نیز برا هرر دو روش قابل تکثیر بودند. در این مقاله تعدادی از گونه های کم پایه و نادر باغ گیاه شناسی ملی ایران مورد بررسی قرار گرفتند و روش های مناسب کشت و تکثیر آنها پیشنهاد شدند.

کلیدواژه ها

تکثیر، قلمه، کاشت بذر، گونه نادر، گونه های چوبی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.