اثبات موردی بودن ضمان عاقله

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی حقوق و علوم قضایی
  • کد COI اختصاصی: ENSCONF02_049
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 518
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد محسنی دهکلانی

عضو هیات علمی گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه مازندران،

زهره بقیعی

دانشجوی دکتری فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه مازندران،

چکیده

نهاد حقوقی عاقله، از جمله نهادهای بحث برانگیزی است که ذهن حقوقدانان و اهل تحقیق را بسیار به خود مشغول کرده است زیرا از طرفی جنایتی بر مجنی علیه وارد شده که باید جبران گردد و از طرفی این جبران باید توسط فردی دیگر که نه مباشر بوده و نه سبب اصلی صورت گیرد. آنچه به عنوان سوال اساسی در این پژوهش مورد نظر است این است که آیا ضمان عاقله مطلق است و یا در جوامع خاصی کاربرد دارد بابررسی ادله مشهور و نقد آنها معلوم گردید که ضمان عاقله اطلاقی ندارد و باتوجه به اهمیت عنصر مکان و زمان در اجتهادات و شرایط خاص جوامع در عصر رسول االله که به صورت قبیله ای و عشیره ای بوده و قتل یک فرد از یک قبیله ولو خطئی موجب جنایات بزرگتری در سطح دوقبیله می شده است، پیامبر گرامی اسلام با صدور حکم حکومتی به این مصائب پایان بخشید و ضمان عاقله را امضا نمود.

کلیدواژه ها

عاقله، ضمان، مکان و زمان، حکم حکومتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.