شیوع واروآ و ارتباط آن با پدیده فروپاشی کلنی زنبور عسل در زنبورستان های شهرستان ارومیه

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک، دوره: 33، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_VTJ-33-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 359
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرناز ملکی فرد

استادیار، گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه

محمد یخچالی

استاد، گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه

مهدیس مدحی

دانشجوی دکترای عمومی دامپزشکی دانشگاه ارومیه

چکیده

آلودگی زنبور عسل به انگل های خارجی می تواند با تاثیر بر این حشره مفید موجب کاهش جمعیت آن و خسارات اقتصادی جبران ناپذیر به حرفه زنبورداری شود. هدف از این مطالعه تعیین شیوع واروآ و ارتباط آن با پدیده فروپاشی کلنی زنبور عسل در زنبورستان های شهرستان ارومیه در طی یک دوره یکساله (96-97) بود. از مجموع 840 کندوی ثابت از 120 زنبورستان های اطراف شهرستان ارومیه به روش تصادفی نمونه برداری گردید. تعداد 301 نمونه از زنبورهای بالغ (83/35%) و تعداد 190 نوزاد زنبور عسل (33/18%) به جرب واروآ آلوده بودند. بیشترین فراوانی آلودگی زنبوران بالغ و نوزاد در فصل تابستان بود. در این مطالعه، 93کندو از 840 کندو، دارای نشانه های ریزش کلنی بودند. از 93 کندوی دارای ریزش کلنی، تعداد 61 کندو (59/65%) آلوده به جرب واروآ بودند. ارتباط معنی داری بین پدیده ریزش کلنی و آلودگی به واروآ وجود داشت (05/0< p). با توجه به نتایج این مطالعه، می توان نتیجه گرفت که آلودگی به جرب واروآ در زنبورستان های شهرستان ارومیه وجود داشته و می تواند نقش مهمی در وقوع پدیده ریزش کلونی داشته باشد.

کلیدواژه ها

واروآ, پدیده فروپاشی کلنی زنبور عسل, ارومیه, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.