ارزیابی ایمنی زایی واکسن لارنگوتراکئیت عفونی در پولت سویه های بونز سفید و های لاین W36

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک، دوره: 32، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_VTJ-32-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 657
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدمجید ابراهیمی

موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان تحقیقات ترویج و آموزش کشاورزی، کرج، ایران

شهلا شاهسوندی

موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان تحقیقات ترویج و آموزش کشاورزی، کرج، ایران

رسول مشهدی

شرکت سیمرغ واحد اصفهان، کیلومتر ۱۶ جاده زیار، روستای دشتی، اصفهان، ایران

علیرضا یوسفی

موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان تحقیقات ترویج و آموزش کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

لارنگوتراکئیت عفونی (Infectious laryngotrachitis; ILT) از بیماری های ویروسی مجاری تنفسی ماکیان با انتشار جهانی است که نهفته بودن عامل آن، حامل بودن برخی طیور مبتلا و دفع طولانی مدت ویروس، کنترل آن را با دشواری هایی مواجه کرده است. به دلیل خسارات اقتصادی ناشی از ILT در پولت های تخم گذار، برای پیشگیری از شیوع آن در مناطقی که بیماری بومی است از واکسن تخفیف حدت یافته استفاده می شود. هدف پژوهش کنونی، مقایسه ایمنی زایی واکسن ILT تولیدی موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی علیه این بیماری در سویه ها تخم گذار بونز سفید و های لاین W36 بود. تعداد هفتاد هزار قطعه پولت تخم گذار از هر سویه در دو فارم تجاری مجزا با واکسن ILT موسسه رازی و به روش قطره چشمی در سن هشت هفتگی واکسینه شدند. به منظور انجام آزمایش های الایزا و خنثی سازی ویروس، پیش از انجام واکسیناسیون (روز صفر) و در فواصل زمانی 3، 6، 8، 10، 12 و 16 هفته پس از آن، به طور تصادفی از 20 پرنده در هر گروه نمونه خون گرفته شد. افزون بر این، سه هفته پس از واکسیناسیون، چالش با سویه ی حاد ویروس لارنگوتراکئیت عفونی (vILT) بر روی 20 قطعه جوجه از هر سویه انجام شد. نتایج نشان داد واکسن ILT تولیدی موسسه رازی عملکرد یکسانی از نظر تیتر آنتی بادی و شاخص خنثی سازی ویروس در هر دو سویه مورد مطالعه داشت (05/0< p). روند افزایش تیتر آنتی بادی علیه ILT و شاخص خنثی سازی ویروس نشان داد که با گذشت سه هفته از زمان واکسیناسیون، پولت های هر دو سویه آستانه مورد نیاز برای ایجاد ایمنی محافظت کننده را کسب نمودند. همچنین، واکسن ILT رازی به ترتیب موجب حفاظت 100 و 95 درصدی در سویه های بونز سفید و های لاین W36 طی آزمون چالش با ویروس vILT شد. در مجموع، نتایج این مطالعه نشان داد ایمن سازی با واکسن ILT موسسه رازی تیتر آنتی بادی سرمی مناسبی را در سویه های بونز سفید و های لاین W36 ایجاد می کند که به مصونیت در برابر ویروس vILT منجر می شود. هر چند بین سویه های بونز سفید و های لاین W36 از نظر فراسنجه های ایمنی مورد مطالعه تفاوتی وجود نداشت.

کلیدواژه ها

لارنگوتراکئیت عفونی, واکسن, تیتر آنتی بادی, کارآیی, موسسه رازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.