بهسازی مهارت های اجتماعی- هیجانی در دانش آموزان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دومین کنگره تازه یافته ها در حوزه خانواده، بهداشت روان، اختلالات، پیشگیری و آموزش
  • کد COI اختصاصی: NCPCE02_134
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 547
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا اراهیمی

عضو هیئت علمی سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی، تهران، ایران

داود لکی

دانشجوی دکتری روانشناسی تربیتی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی

چکیده

یکی از عوامل موثر در ارتقای تعاملات کلاسی و کیفیت کلاس، یادگیری اجتماعی-هیجانی است. یادگیری اجتماعی- هیجانی فرایندی استکه به یکپارچه سازی تفکر، احساس و رفتار به منظور آگاهی از خود و دیگران، تصمیم گیری های مسئولانه و مدیریت رفتارهای خود و دیگراناشاره دارد. برنامه های مداخله ای یادگیری اجتماعی-هیجانی برای تسهیل این فرایند به شیوه های نظام مند و جامع در مدارس طراحی می-شوند. در مطالعه حاضر، با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، مشخصه های یادگیری اجتماعی- هیجانی و برنامه های مداخله ای یادگیریاجتماعی-هیجانی مدارس و به ویژه فعالیت های کازل شناسایی و معرفی شد که برای ارتقای سلامت روان در کودکان و نوجوانان بر اساسیادگیری اجتماعی-هیجانی، دستورالعمل ها و برنامه هایی را با رویکردهای دقیق تدوین کرده است. ویژگی این رویکردها، یکپارچه سازی وادغام مهارت های یادگیری اجتماعی-هیجانی با سوادآموزی و تمرین های مرتبط با کلاس و مدرسه است. در میان بسیاری از رویکردها، بهراهبردهای ارتقای تفکر جایگزین، کلاس های پاسخگو، تشخیص، فهم، طبقه بندی، ابراز و نظم دهی هیجان، جامعه مراقبتی مدرسه، تصمیم-گیری، دومین گام، خواندن، نوشتن، احترام و حل تعارض، تصمیم گیری اجتماعی/حل مسایل اجتماعی و والدگری هوش هیجانی پرداختهشد. یافته های این پژوهش ضمن ارایه مدل های مداخله ای متعدد برای مدارس و مشارکت خانواده ها، نشان داد زمانی که مدارس نقشاساسی مهارت های اجتماعی و هیجانی را در یادگیری و زندگی موفق روشن می سازند و برنامه های جامع، هماهنگ و دقیق را اجرا می کنند،احتمالا بر شایستگی های اجتماعی و عملکرد تحصیلی دانش آموزان به طور مثبت تاثیرگذار خواهند بود. نتایج این مطالعه می تواند به عنوانراهنمایی برای برنامه ریزان درسی و مدارس مطرح گردد تا در تصمیم گیری های ارتقای جو کلاس اهمیت بیشتری به شناسایی عواملاجتماعی و هیجانی کلاس ها و تقویت آنها از طریق برنامه های مداخله ای دهند.

کلیدواژه ها

رویکردهای هیجانی، یادگیری اجتماعی-هیجانی، بهسازی جو کلاس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.