مقایسه اثربخشی شناختدرمانی مبتنی بر ذهن آگاهی (MBCT) و درمان فراشناختی بر سطح اضطراب داوطلبان کنکور سراسری

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دومین کنگره تازه یافته ها در حوزه خانواده، بهداشت روان، اختلالات، پیشگیری و آموزش
  • کد COI اختصاصی: NCPCE02_133
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 803
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا منظری توکلی

گروه روانشناسی، واحد زرند، دانشگاه آزاد اسلامی، زرند، ایران

حمیدرضا همدم

گروه روانشناسی، واحد زرند، دانشگاه آزاد اسلامی، زرند، ایران

فهیمه دهقان دولتی

گروه روانشناسی، واحد زرند، دانشگاه آزاد اسلامی، زرند، ایران

چکیده

مواد و روش ها: این بررسی از نوع نیمه آزمایشی بود. بدین منظورازبین جامعه آماری که شامل تمامی داوطلبان کنکور شهر کرمان بود، تعداد 45 نفر داوطلب به طور تصادفی به عنوان نمونه انتخاب و در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند.اعضای یک گروه آزمایش درطول 10 جلسه هفتگی مورد درمان فراشناختی قرار گرفتند و اعضای گروه آزمایش دوم در طول 10 جلسههفتگی مورد شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفتند و گروه کنترل، متشکل از همین تعداد افراد، درمانی بی ارتباط دریافتکردند. ابزار مورداستفاده در این پژوهش، پرسشنامه اضطراب اسپیلبرگر (1980) بود که در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون بر روی سهگروه اجرا گردید.یافته ها: نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری،حاکی ازآن بود که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، موجب کاهش معنادار در میانگیننمرات اضطراب شناختی گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل گردید (p=0/04). همچنین، موجب کاهش معنادار در میانگین نمرات اضطراب جسمانی گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل گردید (p=0/04). همچنین نمره های بدست آمده از ارزیابی ها در مراحل پیش آزمون و پس آزمون توسط آزمون تعقیبی تی توکی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند و تفاوت بین میانگین گروه ها کاملا معنادار بود (P=0/01). بحث و نتیجه گیری: بر پایه یافته های این پژوهش نتیجه گرفته می شود که این دو درمان اثرات متفاوتی را بر جنبه های مختلف اضطراب امتحان در داوطلبان کنکور دارد بطوریکه درمان فراشناختی بیشتر می تواند اضطراب شناختی امتحان را کاهش دهد درصورتیکه درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بیشتر بر جنبه جسمانی اضطراب امتحان تاثیر می گذارد.

کلیدواژه ها

شناخت درمانی، ذهن آگاهی، درمان فراشناختی، اضطراب، داوطلبان کنکور

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.