کارآمدی فنون زوج درمانی یکپارچه شناختی – رفتاری بر تمایز یافتگی و سلامت روان زوجین متعارض: مطالعه تک موردی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دومین کنگره تازه یافته ها در حوزه خانواده، بهداشت روان، اختلالات، پیشگیری و آموزش
  • کد COI اختصاصی: NCPCE02_034
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 617
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حانیه موسی زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد مشاوره مدرسه، دانشگاه تهران، تهران، ایران

محمدحسن آسایش

دکترای تخصصی مشاوره، استادیار، گروه روانشناسی تربیتی و مشاوره، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

تمایزیافتگی به معنای توانایی فرد برای تفکیک خود از خانواده اصلی در سطح هیجانی و شناختی و ایجاد تعادلدر سطح درون روانی و بین فردی خود است. زوج های برخوردار از سطوح بالای تمایز یافتگی می توانند حسروشنی از فردیت را ایجاد و حفظ نموده و درهمان حال به یک صمیمت عاطفی مستمر، بالغانه و غیر تهدید آمیزدست یابند. از آنجا که سطوح بالاتر تمایز یافتگی با سطوح بالای سلامت روان افراد در خانواده ها همبستگیداشته و دارای اهمیت است؛ از این رو هدف پژوهش حاضر، بررسی کارآمدی فنون زوج درمانی یکپارچهشناختی – رفتاری بر تمایز یافتگی و سلامت روان یک زوج متعارض بود. روش پژوهش حاضر یکی از انواعپژوهش های تک موردی و طرح آن از نوع AB بود. در این پژوهش یک زوج از بین مراجعه کنندگان به یک مرکز مشاوره خصوصی به صورت هدفمند انتخاب شد. ابزارهای پژوهش شامل مصاحبه و دو پرسشنامه GHQ-28 و DSQ بود که برای ارزیابی خط پایه و مداخله، بر روی خانواده اجرا شد. فرایند مشاوره طی 10 جلسه صورت گرفت. در جلسات مداخله از روشهایی چون گفتگوی همدلانه، حل مسئله سیستمی، مثبت نگری، تغییررفتار سیستمی و فنون تنظیم هیجانی مبتنی بر ذهن آگاهی که به صورت یک الگوی یکپارچه استفاده شد(خدایاری فرد و عابدینی، 1398، خدایاری فرد و آسایش، 2018)، استفاده شد. نتایج بدست آمده از طریق تحلیلچشمی و تحلیل کیفی، حاصل از نظرسنجی اعضا بیانگر تاثیر فنون یکپارچه مشاوره خانواده شناختی- رفتاری برسلامت روان و تمایز یافتگی آنها بود. هم سویی و عدم هم سویی یافته ها در پایان، مورد بحث واقع شده است.

کلیدواژه ها

خانواده درمانی شناختی- رفتاری، درمان یکپارچه، سلامت عمومی، تمایز یافتگی، تعارض، مطالعه تک موردی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.