نقش پرولین و گلیسین بتائین در تحمل تنش غیر زیستی گیاهان
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: دهمین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار
- کد COI اختصاصی: NACONF10_072
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1146
نویسندگان
استادیار دانشگاه پیام نور، دانشکده علوم، گروه زیست شناسی، تهران، ایران
چکیده
قرار گرفتن در معرض تنش غیر زیستی مانند شوری و خشکی باعث شروع تغییرات مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی، متابولیکی و مولکولی می شود و به طور قابل توجهی مانع از توسعه و بقای گیاه می شود. برای مقابله با شرایط تنش، گیاهان سه استراتژی خروج یونی، حجره بندی سدیم در داخل واکوئل ها و محافظت اسمزی دارند. در گیاهان تحت تنش، محافظت اسمزی با افزایش سنتز و تجمع اسمولیت های خاصی مانند پرولین و گلیسین بتائین به دست آمده است. اسمولیتها رادیکال های هیدروکسیل، گونه های اکسیژن فعال را جاروب می کنند. تجمع اسمولیتها توسط تنشهای غیر زیستی شروع میشود. محرکهای تنش ابتدا توسط هیستیدین کینازها حس می شوند و بر روی فاکتورهای رونویسی خاصی منتقل می شوند که بیان ژنهای خاص درگیر در بیوسنتز اسمولیتها را تنظیم می کند. پرولین ها نقش مهمی در تنظیم رشد گیاهان تحت تنش محیطی ایفا می کنند. تحت شرایط تنش خشکی و شوری پرولین با بازگرداندن اثرات سوء عوامل تنش ثانویه به عنوان یک پروتئین محافظت کننده عمل می کند. به طوریکه گیاهانی که در معرض تنش طولانی مدت شوری قرار می گیرند سطح بالایی از پرولین را در سیتوپلاسم خود جمع آوری می کنند. در گیاهان گلیسین بتائین نیز با تنظیم اسمزی سلول باعث حفاظت از فتوسیستم 2، غشاهای تیکوئیدی، ثبات پروتئین و کاهش استرس اکسیداتیو می شود.کلیدواژه ها
اسمولیت ها، گیاه، تنش غیر زیستیمقالات مرتبط جدید
- بررسی تناسب اقلیمی جهت تعیین گونه منتخب آبزی پرورشی (مطالعه موردی جنوب اهواز و شمال شوش)
- ارزیابی فعالیت آنتی آکسیدانی ژنوتیپهای(ارقام) کنجد در پاسخ به تنش سرما
- تاثیر تنش سرما برمحتوای H۲O۲ و MDA در ژنوتیپهای کنجد در مرحله ی گیاهچهای
- بررسی برهمکنش قارچ مایکوریزا آربسکولار و سطوح مختلف فسفر بر گیاه باقلا (. vicia faba L ) تحت شرایط تنش خشکی.
- اثرات زیست محیطی سدها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.