بررسی تاثیر پرایمینگ هورمونی (اسید سالیسیلیک) و مدت زمان آن بر جوانه زنی و رشد گیاهچه پونه سا (Nepeta pogonosperma)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دهمین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: NACONF10_036
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 429
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم زارع زاده مهریزی

بخش تحقیقات گیاهشناسی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

پرایمینگ یکی از روشهای بهبود جوانهزنی بذر است که میتواند باعث افزایش و یکنواختی جوانه زنی بذر شده و استقرار گیاهچه در مزرعه را حتی در شرایط تنش تسهیل نماید. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر پرایمینگ هورمونی (اسید سالیسیلیک) و مدت زمان آن بر بهبود جوانه زنی بذر گیاه پونه سا (Nepeta pogonosperma) و تعیین بهترین تیمار برای استقرار گیاهچه به، صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل اسید سالیسیلیک در 4 سطح 0، 0/5، 1 و 2 میلی مولار در مدت زمان صفر، 8، 16، 24 ساعت و دمای 22±2درجه سانتیگراد بود. در این آزمایش صفات درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقهچه و طول گیاهچه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که اثر پرایمینگ اعمال شده با استفاده از اسید سالیسیلیک بر تمامی صفات مورد بررسی در سطح احتمال %1 معنیدار گردید. مقایسه میانگین اثر اسید سالیسیلیک نشان داد که تیمار 16 ساعت اسید سالیسیلیک با پتانسیل اسمزی 0/5 میلی مولار بیشترین تاثیر را بر بهبود مولفه های جوانهزنی بذر پونهسا دارا بود. همچنین مشخص شد که غلظتهای پایین این هورمون اثرات افزاینده و غلظتهای بالای آن اثرات کاهنده بر خصوصیات جوانهزنی بذر پونه سا دارد.

کلیدواژه ها

اسید سالیسیلیک، پونه سا (Nepeta pogonosperma)، جوانه زنی، شاخصهای جوانه زنی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.